Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijedlog vlade fbih

Napokon dobre vijesti za korisnike srazmjernih penzija u FBiH

penzije
Foto: Pixsell/Arhiv

Praktično, njihova primanja ne prelaze 300 ili 400 KM, a Federacija BiH nije u obavezi da im izmiri tu razliku do iznosa najniže penzije. Predložene su promjene

Vlada FBiH je danas na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je u hitnom postupku upućen u parlamentarnu proceduru.

Prijedlog zakona se odnosi na stavove (2) i (3) člana 82. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i njime se precizira pojam „korisnik prava“, odnosno definiše koji korisnici imaju pravo na razliku do najnižeg iznosa penzije u slučajevima srazmjerne penzije između entiteta.

Stoga se u članu 82. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, dosadašnji stavovi (2) i (3) mijenjaju, pa stav (2) člana 82. glasi: „izuzetno, od stava (1) ovog člana, u slučaju da je zbirni iznos srazmjernih penzija ostvarenih u skladu sa Sporazumom iz stava (1) ovog člana manji od najnižeg iznosa penzije iz člana 81. ovog Zakona, korisniku starosne, porodične, odnosno invalidske penzije, koji ima priznat penzijski staž u trajanju od najmanje 12 mjeseci poslije 30. aprila 1992. godine u Federaciji BiH i koji ima prebivalište u Federaciji BiH ili Distriktu Brčko BiH, odnosno koji ima status povratnika u Republiku Srpsku, pripada i razlika od zbirnog iznosa srazmjernih penzija do iznosa najniže penzije iz člana 81. ovog zakona.

Pravo na isplatu razlike penzije do iznosa najniže penzije iz člana 81. ovog Zakona, korisnik srazmjerne penzije ostvaruje od momenta podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovog prava, a u skladu sa stavom (4) ovog člana.“ Stav (3) glasi: „izuzetno od stava (2) ovog člana korisnicima prava koji su ostvarili pravo na srazmjernu penziju u skladu sa Sporazumom iz stava (1) ovog člana, a koji imaju ostvaren poseban staž, ne pripada pravo na razliku penzije, izuzev ukoliko se radi o posebnom stažu iz člana 36. ovog Zakona.“, stoji u saopćenju iz Vlade FBiH.

Ko su nosioci srazmjernih penzija

Riječ je o penzionerima koji su radili u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, odnosno republikama bivše države, dok su drugi dio staža ostvarili na području BiH.

Svojevremeno su predlagači Zakona o PIO previdjeli činjenicu da su bivše republike postale države, pa su, praktično, u isti koš stavili sve njih, među kojima i one koji su radili u zemljama zapadne Evrope i gdje su iznosi penzija značajno visoki.

Budući da ta svojevrsna zaostavština prethodnog državnog uređenja nije riješena s bivšim republikama, odnosno sada državama, veliki broj penzionera, kada zbroji oba dijela penzije, dobije iznos manji od onog koliko iznosi najniža penzija u Federaciji BiH.

Praktično, njihova primanja ne prelaze 300 ili 400 KM, a Federacija BiH nije u obavezi da im izmiri tu razliku do iznosa najniže penzije.

Prema predviđenim izmjenama zakona i ti penzioneri bi dobijali razliku do najniže penzije.