Volonter godine

Međunarodni dan volontera: Zajedno smo nezaustavljivi

Dodjela priznanja, Tuzla (1)

Također, volonteri Crvenog križa FBiH organizirali su i konferenciju mladih CKFBiH koja okuplja zastupnike mladih iz cijele Federacije.

Svakog 5. decembra obilježava se Međunarodni dan volontera, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ove godine, ovaj praznik obilježava se pod motom “Zajedno smo #nezaustavljivi”. Cilj je ukazati na značaj volontera, ali i na njihov ogroman doprinos u borbi sa pandemijom i drugim krizama koje su nas zadesile.

“Zaista smo ponosni na naše nevjerovatne volontere koji su u službi humanosti 24 sata, 365 dana u godini. Iako se obim današnjih izazova konstantno povećava nada postoji. Nada u obliku bezbroj dobrih djela, koja se prenose od jedne do druge osobe jer gdje god i kad god je kriza tu je i volonter Crvenog križa, koji je spreman podržati i pomoći onima u potrebi. Njihova posvećenost je nepokolebljiva, a njihovo saosjećanje nema granica. Oni su nezaustavljivi i zaista smo zahvalni svim našim volonterima, kojih je trenutno više od 3.000”, poručeno je iz Crvenog križa Federacije BiH (CKFBiH).

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera Crvenog križa FBiH dodijeljena su i priznanja Crvenog križa “Volonter godine”. Ove godine, dodijeljena su 23 priznanja u devet kategorija.

Riječ je o oblasti prve pomoći, dobrovoljnog davalaštva krvi, socijalnim uslugama, odgovoru na katastrofe i krizne situacije, promociji Crvenog križa i humanih vrijednosti, jačanju volonterske mreže te najboljem mladom volonteru. Dodijeljena su i dva priznanja posthumno, sekretaru Crvenog križa općine Usora Borisu Penavi kao i Hidajetu Mehanoviću iz Crvenog križa općine Zavidovići.

Također, volonteri Crvenog križa FBiH organizirali su i konferenciju mladih CKFBiH koja okuplja zastupnike mladih iz cijele Federacije. Razgovarano je o realiziranim aktivnostima, ali i planovima za narednu godinu. Organizirana je i obukla mladih o COVID-19 virusu, vakcinama i aktivnostima odgovora na pandemiju i proces imunizacije stanovništva.

Crveni križ Federacije zahvaljuje se svim volonterima koji svoju humanu misiju provode uvijek i za svakoga.

“Dragi volonteri, budite spremni, brinite se o sebi, čuvajte jedni druge i nezaboravite – zajedno smo #nezaustavljivi. Sretan vam Međunarodni dan volontera”, saopćeno je iz CKFBiH-a.