BiH

Priprema za primopredaju

Novi helikopteri OSBiH obavili probne letove

05/12/2021

Službena primopredaja helikoptera planirana je za narednu sedmicu u krugu Kasarne OS BiH „Rajlovac“

Posade novih helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, u nedjelju su proveli probne letove u zoni Međunarodnog aerodroma Sarajevo i helidroma Kasarne OS BiH „Rajlovac“, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici OS BiH i osoblje američkog proizvođača Bell Helicopters, obavili su tehničke postupke i planirane probne letove, kako bi letjelice pripremili za službenu primopredaju Oružanim snagama BiH.

Službena primopredaja helikoptera planirana je za narednu sedmicu u krugu Kasarne OS BiH „Rajlovac“, uz prisustvo medija i visokih uzvanika. Predstavnici medija bit će uskoro pozvani s detaljima akreditiranja za događaj.

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine dopremljeni su jučer iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Helikopteri su dopremljeni civilnim transportnim avionom Antonov An-124 s aerodroma u gradu Huntsvilleu, iz američke savezne država Alabame.

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.