Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodna konferencija notara počela u Sarajevu

medjunarodna_konferencija_notara_sarajevo5

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ukazao je da će učesnici Međunarodne konferencije o latinskom notarijatu “Pravna sigurnost – uvjet i cilj EU integracija Bosne i Hercegovine” razmjenom mišljenja doprinijeti daljem razvoju notarijata u Federaciji BiH na dobrobit svih građana.

– Značajan doprinos pravnoj sigurnosti ima notarska služba. Jasno uređen pravni sustav i nepristrasne institucije i san istinskih domljuba naše države – rekao je Čavara navodeći da su notari svojim profesionalnim radom uticali na rasterećenje sudova i drugih radnji.

Uime Federalnog ministarstva pravde kazala je da je tokom proteklih deset godina notarska služba opravdala svoju ulogu pri čemu je uticala na pravnu sigurnost i promet nekretnina.

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić ukazao je da svoju ulogu notari obavljaju nezavisno i nepristasno na dva načina. Prvi se ogleda u tome što notar podučava stranke i pojašnjava domete pravnog posla, koji se želi zaključiti kod notara. Istovremeno ispituje volju stranaka da li žele uopće zaključiti takav pravni posao.

– Svojom stručnošću notari mogu otkloniti sve pravne nedoumice – dodao je Pivić.

Učesnicima konferencije uspješan rad poželio je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić govoreći da će djelovanje notara sigurno pozitivno uticati na putu BiH u EU.

Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, poručila je da će ova institucija predlagati određene mjere notarskim komorama u pogledu rješavanja ostavinskih sporova.

– Vladavina prava je jedan od najvećih izazova na putu ka EU – naglasila je Jukić.

Konferenciju organizuju notarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i notarske komore Republike Srpske te Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) kao partnera.

Notarijat u Bosni i Hercegovini ulazi u 10. godinu postojanja, a uveden je temeljem Zakona o notarima usvojenim od entitetskih zakonodavnih tijela, Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Narodne skupštine Republike Srpske u okviru reforme pravosuđa.