Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ultrazvučni aparat za rano otkrivanje karcinoma dojke doniran u Sarajevu

ultrazvuk

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo dobio je savremeni ultrazvučni aparat za rano otkrivanje karcinoma dojke koji će umnogome doprinijeti kvaliteti rada te ustanove.

Direktor Zavoda Midhat Kurtović kazao je novinarima da je u periodu 2002. – 2008. godina urađeno oko 29.000 mamografskih snimaka od toga dosta ultrazvučnih pregleda, dok je samo u 2015. godini zabilježeno 10.000 utrazvučnih pregleda.

– Ova bolest je u porastu, a samo na ovom lokalitetu (prostorije Zavoda u Josipa Vancaša) prošle godine registrirano je oko 800 novih slučajeva promjena na dojci koji su kasnije adekvatno zbrinuti – kazao je.

Svjestan je, kaže, da je za svaku ženu ali i za njenu porodicu šok kad dođe na prvi pregled nakon što se uoče promjene na dojci, ali je važno uočitih ih pravovremeno.

– Rana detekcija je vrlo bitna. Svim ženama preporučujem da u slučaju bilo kakve promjene na dojci, posjete ginekologa. Prvi korak je samopregled, a potom slijedi stručni tretman. Aparate za ultrazvučni pregled, poput ovog kojeg smo danas dobili, imamo na sedam našim lokalitetima – naglasio je.

U Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS osim ženama s područja ovog kantona pružaju usluge i ženama iz drugih kantona, a otvoren je i za sve žene iz BiH i šire.

Današnja donacija je osigurana zahvaljujući angažmanu Udruženja “Most povjerenja”, Ambasade Kuvajta u BiH i bh. ambasade u toj državi.

“Most povjerenja” je humanitarna organizacija koja sakuplja pomoć u Kuvajtu za narod u BiH, prema potrebama. Glavna aktivnost im je pomoć jetimima (siročad), a u BiH ih ima oko pet hiljada kojima daju mjesečne stipendije.

Ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović kaže da je vrijednost aparata oko 70.000 KM, te ističe značajnu ukupnu saradnju dvije države koja je raznovrsna i kvalitetna.