Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni dan tolerancije obilježen u Sarajevu (FOTO)

BiH

tolerancija-1

Koalicija za borbu protiv mržnje “Zanemari razlike”, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, obilježila je danas nizom aktivnosti u Sarajevu Međunarodni dan tolerancije, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica Koalicije za borbu protiv mržnje “Zanemari razlike” Mirela Geko pojasnila je da su povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, organizovali i događaj “Crtajmo za toleranciju”.

Kako je kazala, danas obilježavaju Međunarodni dan tolerancije na način da iscrtavaju mural, imaju plesni performans “Hate Fightersa”.

tolerancija-2

“Ustvari, ovaj događaj organizuje Koalicija ‘Zanemari razlike’ uz pomoć prijatelja i prijateljica iz ‘Budi muško’ kluba Sarajevo i ‘Hate Fighters’ Sarajevo odnosno Crveni križ Novo Sarajevo. Mural predstavlja naočale, a one predstavljaju toleranciju”, istakla je Geko.

Prema njenim riječima, kada se svijet gleda s tolerancijom, on se vidi u bojama i tada se vide sve njegove ljepote.

“Kada nismo baš tolerantni ljudi, kada ne želimo prihvatiti druge razlike onda svijet vidimo u crno-bijeloj boji, a ona i nije baš najljepša kombinacija”, poručila je Geko.

Mirela Geko

Mirela Geko

Govorila je i o toleranciji u BiH naglasivši da ona postoji, ali da na njoj treba svakodnevno raditi.

“Ako gledamo BiH kao takvu, svjesni smo koliko imamo različitosti, od osoba, nacionalnosti, vjeroispovijesti i svega ostalog. Dakle, imamo mnoštvo različitosti. Toleranciju moramo graditi, jer je to nešto što ne možemo jednom prihvatiti i zauvijek misliti da će ostati tu. Moramo svaki dan raditi na tome. Postoji tolerancija i u BiH, ali svakodnevno treba da radimo na tome, pričamo o tome, a ne samo jednom u godini”, pojasnila je Geko.

Podsjetila je da oni jednom godišnje pokušavaju da skrenu pažnju svih oko njih, ali tokom cijele godine sprovode različite aktivnosti, edukativne, kreativne i interaktivne radionice s mladim ljudima.

tolerancija-4

“Pričamo stalno na tu temu. Mi smo izabrali današnji dan, jer je subota pa da radimo mural, a, inače, ovaj dan se obilježava 16. novembra. U BiH će obilježiti sve koalicije koje djeluju u okviru Misije OSCE-a. Dakle, bit će obilježeno u 19 gradova u BiH”, dodala je Geko.

Podsjetimo da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16. novembra 1995. godine.

Dakle, to je dan koji podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.