Medvedev potpisao ukaz: Rusija vraća BiH 128 miliona dolara

BiH

medvedev

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz prema kojem će Rusija platiti BiH 125 miliona dolara na ime otplate dijela duga Sovjetskog Saveza prema SFRJ.

Dokument je objavljen na zvaničnom Web portalu za informacije o zakonskim aktima, prenio je TASS. U dokumentu se navodi da se ovim potvrđuje nacrt sporazuma između ruske Vlade i Vijeća ministara BiH o rješavanju ovog pitanja.

Prema nacrtu sporazuma, Rusija će platiti 125 miliona dolara BiH, što je dio ukupnog duga Sovjetskog Saveza prema Jugoslaviji.

Rusija će posredstvom “Vnešekonombanke” da prebaci ovu sumu Centralnoj banci BiH u roku od 45 dana od stupanja na snagu sporazma. BiH se obavezuje da će, nakon dobijanja 125,158 miliona dolara, u roku od pet dana, rasporediti ta sredstva.

Oko 58 odsto ukupne sume – 72,592 miliona dolara dobiće Federacija BiH, 29 odsto ili 36,296 miliona dolara dobiće Republika Srpska, 10 odsto ili 12,516 miliona dolara odlazi za potrebe organa vlasti BiH, a tri odsto ili 3,755 miliona dolara dobiće Brčko distrikt.