Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udruženje penzionera

Redžo Mehić za Fokus: Penzioneri su prevareni i nezadovoljni odlukom Vlade FBiH

penzioneri protest fena (1)
Penzioneri očekuju vanredni rast penzija i ove godine

Zbog nemogućnosti pravilne ishrane i nabavke lijekove, mi imamo stopu smrtnosti penzionera od nevjerovatnih 7,6 posto kolika je u prošloj godini

Penzioneri u FBiH ogorčeni su odlukom Vlade FBiH o vanrednom povećanju penzija za 3,5 posto što uz, raniju odluku Zavoda penzijskog invalidskog osiguranja (PIO), kojom se predviđa redovno povećanje penzija u 2022. godini za 7,3 odsto Vlada FBiH računa kao povećanje od 11 posto.

Piše S. Degirmendžić

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH u razgovoru za Fokus kaže da su penzioneri prevareni.

VEZANA VIJEST: Poruka Vlade FBiH penzionerima: 7,3 + 3,5 = 11

Na naš upit kako oni tumače vladinu računicu da je 7,3 plus 3,5 jednako 11, te koliko je važno onih 0,20 posto koje je Vlada FBiH “zaokružila” kao povećanje , a u stvari je razlika koja se “gubi” u nepoznatom pravcu, a značajna je zbog ukupne cifre koja se dobije kada se uračuna broj penzionera koji su faktički zakinuti za tih 0,20 posto, Mehić pojašnjava:

– Mi i naši članovi ovo sa zebnjom očekujemo. S ovom odlukom Vlade FBiH mi smo prevareni, iznenađeni i da ne kažem neku težu riječ. Tačno je da će penzije biti povećane za 11 posto, ali to nije dovoljno. Oni sada na ovu osnovicu penzije daju 7,3 posto i to je redovno usklađivanje i onda na tu novu osnovicu koja se dobije kada se poveća ovo za 7,3 posto, na to ide 3,5 posto kroz vanredno usklađivanje koje će se primijeniti od juna i isplatiti 5. jula. Dakle, tu su oni našli kalkulaciju da je 11 posto, ali mi u Savezu i naši članovi imajući na umu cijene i inflaciju smatramo da to nije dovoljno ni za golo preživljavanje penzionera. Prvo su obećavali povećanje 8,1 posto. Tu smo iznevjereni i sada daju 7,3 posto na tu penziju sadašnju i dobija se neka nova osnovica. E, oni tu kalkulišu, sad je neka nova osnovica veća za 7,3 i na tu novu osnovicu računuju 3,5 posto i oni sada sa tih 0,20 posto o kojima vi govorite kalkulišu – kaže Mehić.

STATISTIKA JE JEDNO, REALNOST NEŠTO DRUGO

Penzioneri su posebno razočarani s time što se iznos usklađivanja penzija utvrđuje na osnovu podataka Federalnog zavoda za statistiku o rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) i rastu cijena u toku 2021. godine. Naime, prema statistici rast BDP-a u 2021. godini iznosio je 12,5 posto, dok je u istom periodu indeks potrošačkih cijena porastao za 2,1 posto. Međutim, penzioneri itekako znaju da statistički pokazatelji ne odražavaju realno stanje niti njihovih primanja, a niti rashoda.

VEZANI TEKST: Vlada FBiH povećala penzije za 7,3 umjesto obećanih 8 posto: Vanredno povećanje 3,5 posto

– Zavod za statistiku FBiH je sabrao sve artikle u FBiH u toku prošle godine i onda je „miksanjem“ došao do toga da je indeks potrošačkih cijena porastao za 2,1 posto. Pa, to je smiješno. Da, istina je da je neka roba pojeftinila, ali osnovne životne namirnice su rapidno poskupjele. Tu su penzioneri u startu oštećeni. Da se uistinu gleda i računa realna stopa rasta životnih namirnica, to bi onda bilo 15 posto – pojašnjava Mehić.

Uprkos tome što je u 2020. godini zbog pandemije korona virusa usklađivanje penzija izvršeno u iznosu od samo 2,8 posto, a prema Mehićevim riječima u prošloj godini nije ga ni bilo, jer se uzimaju podaci iz prethodne godine, kao i da penzioneri sve teže podnose nekontrolisani rast cijena, jedna od najugroženijih kategorija stanovništva u FBiH, a kojih je oko 420.000 nema još uvijek stav o tome, kako natjerati vlasti da se pozabave s ovim problemom. Koliko je to neophodno govori i enormno povećana stopa smrtnosti penzionera.

VLADA MORA UVESTI SOCIJALNE MJERE ZA PENZIONERE

– Mi smo predlagali Vladi i sada predlažemo da osmisli ekonomske i socijalne mjere za pomoć građanstvu u prvom redu penzionerima, kako to rade druge zemlje. Mi smo tražili diferenciranu stopu PDV-a. Da ne bude ista stopa PDV-a za osnovne životne namirnice i drugu robu o kojoj mi ne možemo ni razmišljati. O tome se još uvijek dvoumi i ne može da prođe, dakle sve je do izvršne i zakonodavne vlasti. Radi se o tome da se mora imati na umu da se penzija potroši na osnovne životne namirnice i lijekove, a upravo sada najvećim intenzitetom i snagom baš te osnovne namirnice izuzetno poskupljuju i ne zna se kakve će cijene biti sutra. I zbog toga, zbog nemogućnosti pravilne ishrane i nabavke lijekove, mi imamo toliku smrtnost u prošloj godini da je to nevjerovatnih 7,6 posto kolika je bila stopa smrtnosti penzionera u prošloj godini. Stoga, zbog sveukupne situacije mi 27. aprila imamo sastanak Upravnog odbora na kojem ćemo dogovoriti buduće korake i zauzeti zajednički stav o ovoj situaciji – kaže Mehić.

VEZANI TEKST: Novalić nije ispunio obećanje da će se penzije povećati za osam posto, penzioneri ogorčeni

Podsjećamo, prema podacima Federalnog zavoda PIO/MIO prosječna samostalna penzija u FBiH u martu je iznosila 490,86 KM i nju prima 352.359 korisnika.

Najniža penzija iznosi bila je 382,18 KM, zagarantirana 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Penziju za mjesec mart ove godine je primilo ukupno 425.430 korisnika.