Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehmed Avdagić ponovo izabran za predsjednika Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH

Mehmed Avdagic

Uz učešće više od 150 delegata, domaćih i inozemnih gostiju, danas je u Srebrenici održan 6. kongres Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, na kojem je pored ostalog, za predsjednika ponovo izabran prof.dr. Mehmed Avdagić, saopćeno je iz ovog sindikata.

Prije početka rada Kongresa, više od 30 delegacija gostiju i učesnika su položile cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima, prisustvovali času istorije i obišli Muzej.

Među gostima bile su sindikalne delegacije svih država iz okruženja, a Kongresu je prispjelo i nekoliko desetina telegrama podrške. Kongresu su prisustvovali i predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH, kao i kolege predsjednici jednog broja granskih sindikata iz FBiH i RS, predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH i Privredne komore FBiH, predstavnici općine Srebrenica, te jedan broj predstavnika poslodavaca i istaknutih privrednika BiH, kao i jedan broj veterana sindikalnog pokreta.

Nakon prigodnih obraćanja gostiju i pozdravnih riječi, dodijeljena su sindikalna priznanja, zahvalnice i diplome Sindikalne škole.

O Kongresnim dokumentima kao što je Izvještaj o proteklom četverogodišnjem radu, izmijenjenom i dopunjenom Statutu, Programskim osnovama za naredni mandatni period i četiri ponuđene kongresne rezolucije vođena je iscrpna rasprava.

Ocijenjeno je da su uslovi u kojima djeluje sindikat u BiH veoma teški – da se sve čini kako bi se oslabio sindikalni pokret i da to direktno pogađa radnike koji ostaju bez posla i kojima kasne plate.

Uz ovo, ocjena je i ta da neki poslodavci postaju sve beskrupulozniji i nemilosrdniji prema radnicima, a naročito prema pojedinim sindikalnim kadrovima.

Sa druge strane, također je naglašeno da se sa značajnim brojem poslodavaca ostvaruju dobri partnerski odnosi i da je zdravo partnerstvo i međusobna saradnja i razumijevanje neophodnost i nužnost, što posebno doprinosi procesima kolektivnog pregovaranja.

Oštro je kritiziran i rad državnih organa i nedostatak socijalnog dijaloga sa Sindikatom, te u tom kontekstu najviše kritike je upućeno jednom broju državnih ministarstava.

Uz usvojeni izvještaj, potvrđene izmjene i dopune Statuta, te programske osnove do 2021. godine, donesene su i potvrđene četiri kongresne rezolucije: Rezolucija o ostvarivanju sindikalnih prava i sloboda na sindikalno organizovanje i djelovanje; Rezolucija o pravu na rad i redovnu isplatu plata; Rezolucija o zaštiti domaće proizvodnje i Rezolucija o stvaranju uslova za održiv povratak radnika – prognanika i raseljenih osoba, saopćila je Informativna služba Sindikata PPDIVUT BiH.

Na kraju je Kongres za naredni četverogodišnji mandat izabrao članove Glavnog odbora, Statutarne komisije i Nadzornog odbora, kao i njihove zamjenike, a za predsjednika Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, između predložena dva kandidata, ponovo je izabran prof. dr Mehmed Avdagić, koji je dobio uvjerljivo najveći broj glasova.

U završnoj riječi na Kongresu, Avdagić je zahvalio na izboru i pozvao članstvo PPDIVUT-a da zbije svoje redove „da se još energičnije suprotstavimo svim nedaćama i da ih pokušavamo rješavati razborito i pametno, vodeći računa o svakom pojedinačnom članu Sindikata, ali i o sudbini i drugih radnika i građana u BiH“.