Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uhapšeni u sarajevu

Mehmedagić i Debevec proveli noć u SIPA-i, na saslušanju i advokatica Vidović

debevec mehmedagic vidovic
Foto: Arhiv

Iz SIPA-e dodaju da će oni danas biti predati Tužilaštvu BiH

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i dalje traje saslušanje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, koji su uhapšeni jučer u Sarajevu, rečeno je u SIPA-i.

Osim Debevca i Mehmedagića, na saslušanju u SIPA-i je i advokat Vasvija Vidović, koja je branilac predsjednika Suda BiH.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je advokatica Vasvija Vidović sinoć uhapšena zbog sprečavanja dokazivanja.

“Pojavila se informacija da je advokatica Vasvija Vidović lišena slobode, to je tačna informacija. Lišena je slobode jer postoji osnov sumnje da je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja. Ona je jedan telefon, koji je bio sakriven kod osumnjičenog, pokušala da iznese iz prostorija”, kazao je Kajganić.

Kajganić je otkrio da su Debevec i Mehmedagić uhapšeni zbog prisluškivanja sudija i uposlenika Tužilaštva BiH 2020. godine.

“Javnosti su do sada plasirani razni razlozi o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih lica, želim da kažem da nisu tačni, te da po sada prikupljenim dokazima su dvojica osumnjičenih počinili krivična djela “Zloupotreba položaja” jer su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnika Tužilaštva BiH prilikom sprovođenja određenih istražnih radnji u predmetima Suda i Tužilaštva BiH”, kazao je.

Kajganić je kazao i da će postupajući tužilac, najvjerovatnije, za njih predložiti Sudu BiH određivanje jednomjesečnog pritvora.

Uhapšeni su danas predati Tužilaštvu BiH.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su jučer u Sarajevu Debevca i Mehmedagića po naredbi Tužilaštva BiH.

Debevec i Mehmedagić se sumnjiče za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH, saopšteno je iz Tužilaštvu BiH.

Službenici SIPA-e su po naredbi Tužilaštva BiH i nalogu Suda BiH sinoć obavili i pretres kuće Osmana Mehmedagića Osmice.