Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehmedović: Hajka na povratnike u RS

mehmedovic semsudin

Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović smatra da su nakon incidenta s Vučićem u Srebrenici, posljedice po sigurnost Bošnjaka u Republici Srpskoj očigledne.

Navodi da se u “sjeni rasprave o tome ko je organizovao napad na Vučića, kao i rasprave o referendumu u RS-u, podižu nacionalne tenzije do usijanja, pa je ionako težak život Bošnjaka u RS-u dodatno ugrožen nesigurnošću”.

Ukoliko RS, MUPRS-a, Vlada, njen predsjednik, Sudstvo i Skupština, odnosno sve institucije RS-a, nisu u stanju ili ne žele zaštiti povratnike Bošnjake, pružiti im sigurnost, ali i sankcionisati počinjene napade, pokušaje ubistva, izazivanje međunacionalne mržnje, i drugih opasnih delikata protiv Bošnjaka kao i svih drugih, u RS-u, Mehmedović navodi da će se to smatrati “namjernom strategijom i provedbom velikosrpske politike genocida i etničkog čišćenja te rušenjem Dejtonskog sporazuma”.

– Sljedeća poruka je da zbog svega toga imamo pravo na samoodbranu. Ovom prilikom poručujem da ćemo se znati organizirati i odbraniti kao što smo to znali i u odbrani BiH od posljednje agresije – naglasio je.

Umjesto da su prisutna natjecanja u dobru, dodaje Mehmedović, da se otvaraju nove fabrike, novi pogoni, proizvodnja, poljoprivreda, poruke iz RS-a i dalje ostaju na ”razini srednjeg vijeka, ali urezane na grudima isprebijanih povratnika Bošnjaka”.

– Od farse u Srebrenici nije prošlo ni nekoliko dana kada sam reagovao s upozorenjem da je za evropsku sigurnost trenutno najveća opasnost 30.000 naoružanih četnika i njihov fašistički pokret zatrovan retrogradnom ideologijom uništenja svega što je drugačije. Na žalost nismo morali dugo čekati, napad na povratnika Bošnjaka u Kotor-Varoši bio je još jedan jasan odgovor i potvrda četničkih prijetnji ne samo po sigurnost i mir u BiH, već cijelu Evropu – smatra Mehmedović.

Pozvao je nadležne instance u državi, kao i predvodnike demokratije u Evropi i svijetu da zaustave ovakve aktivnosti jer “posljedice mogu biti pogubne po stabilnost regiona, a što je vjerovatno težnja nekih političkih mentora Srbije i RS-a”.