Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH: Utvrditi efikasan model naplate RTV takse

dom naroda fbih

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici primio k znanju Informaciju o problemima u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a, čiji je predlagač Upravni odbor Radio-televizije BiH.

Dom je usvojio zaključak kojim je zadužio Komisiju za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije da na osnovu svojih ranijih konstatacija, kao i današnje rasprave, pripremi konkretne zaključke o ovom pitanju i dostavi ih Domu na usvajanje.

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije je, razmatrajući stanje u BHRT, konstatirala da se, prema finansijskim pokazateljima, ukupno stanje u ovoj medijskoj kući ubrzano pogoršava.

Također je konstatirano da je potrebno utvrditi novi, efikasan i održiv model naplate RTV takse.

Komisija navodi da je finansijska pozicija BHTR-a veoma ozbiljno opterećena troškovima zaposlenih i u tom segmentu neophodno je pristupiti sistemskoj racionalizaciji.

Također dodaje da digitalizacija, ali i ukupno osavremenjivanje proizvodnje programa i emitiranja, treba biti jedan od prioritetnih zadataka za sve aktere uključene u sistem javnog emitiranja u BiH.

Komisija je ocijenila da postojeća zastupljenost jezika konstitutivnih naroda u javnom emitiranju nije zadovoljavajuća i da je potrebno otvoriti raspravu o ovom problemu kako bi se pronašlo rješenje prihvatljivo za sve.

Također, Komisija smatra da Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH treba da se uključe u pronalaženje rješenja za očuvanje BHRT.

Dom naroda je danas usvojio zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure imenovanja generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, u koju su iz Doma naroda PSBiH imenovani delegati Bariša Čolak, Darko Babalj i Fahrudin Radončić.

Delegati su dali saglasnost za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma, čime je i završena današnja sjednica.