Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanik sda u psbih

Mehmedović: Nadam se da će nastavak blistave političke karijere Krišto biti odličan

borjana kristo fena (2)
Foto: Fena

Kao glavne zamjerke ekspozeu Borjane Krišto, Mehmedović je iznio to što se ne planira smanjenje PDV-a na životne namirnice, iako nakon ruske agresije na Ukrajinu, kazao je on, mnoge zemlje idu u tom pravcu. Kazao je da nije vidio ni namjeru za donošenje zakona o energiji, plinu, zelenoj politici…

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, diskutirajući o ekspozeu koji je danas iznijela u ovom domu Borjana Krišto, kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH kazao je da “ovaj ekspoze liči kao jaje jajetu nekim ranijim ekspozeima”.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

– To su ekspozei koji nisu plan rada, nego njena lična vizija šta bi željela, zbog toga je napravljen da se može što manje napadati i osporavati, kazao je Mehmedović.

Kao glavne zamjerke ekspozeu Borjane Krišto, Mehmedović je iznio to što se ne planira smanjenje PDV-a na životne namirnice, iako nakon ruske agresije na Ukrajinu, kazao je on, mnoge zemlje idu u tom pravcu. Kazao je da nije vidio ni namjeru za donošenje zakona o energiji, plinu, zelenoj politici…

– Nisam prepoznao reformu poreske politike, demografski izazovi su samo pomenuti a to je goruće pitanje. Čini mi se da ćemo ostati samo mi u Parlamentu BiH, Predsjedništvu, a ko će nam ostati. U oblasti sigurnosti čini mi se vrlo malo ili nimalo imamo vezano za cyber kriminala kao posljedicu digitalne revolucije, imamo li uopće odgovore na to. Dobro je da je Krišto naglasila da će graditi ambijent za političku stabilnost za razmatranje ozbiljnih pitanje, a ne da investitori zaobilaze BiH u širokom luku, rekao je Mehmedović.

On se osvrnuo i na raniju izjavu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH koji je prilikom kandidature Krišto za članicu Predsjedništva BiH na proteklim izborima kazao da je “HDZ ponudio nešto najljepše i najpametnije što ima”.

Podsjećamo, ova izjava izazvala je brojne kritike, ali Mehmedović ju danas pozdravio takvu izjavu.

– I to je za svaku pohvalu i konačno imamo ženu na čelu Vijeća ministara BiH. Tako da se nadam da će nastavak jedne blistave političke karijere gospođe Krišto biti odličan. Naravno uvažavajući da će nailaziti na izazove i probleme na koje će nailaziti Vijeće ministara BiH. Neću govoriti o minusima u toj blistavoj političkoj karijeri, niti o raznim da ne upotrijebim ružan izraz fotografijama, populističkim obećanjima na raznim obljetnicama, ali neću ni o izostanku političke podrške u lokalnoj sredini . Ali hoću da govorim da li će ona imati potpunu samostalnost u vođenju politike države BiH ili će se Vijeće ministara pretvoriti u office jedne političke partije,ili jedne male grupacije političkih stranaka. Hoće li se Vijeće ministara BiH baviti samim sobom , ili problemom građana. Hoće li se baviti državnom imovinom ili je to prijedlog nekog nenapisanog sporazuma. Ako je Krišto promjena nabolje, bit ću sretan, kazao je Mehmedović, koji je dodao da iz principijelnih razloga neće glasati za izbor Borjane Krišto.