Mehmedović: Odluka Brisela je očekivana, mljekari mogu odahnuti

mehmedovic semsudin nova

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović kazao je Feni da je odluka Brisela kojom je odbačen prigovor Hrvatske na izvoz mlijeka iz BiH u EU očekivana.

Po njegovim riječima, ovo je bio pokušaj Hrvatske, zapravo, da pridobije jedan dobar dio bh. tržišta mlijeka.

– Ali, očigledno je da u Evropskoj uniji ipak vrijede propisi, a ne određene političke želje članica EU, tako da bh. mljekari mogu da odahnu i, nadam se, da što veći broj njih plasira mlijeko i mliječne proizvode na evropsko tržište – kazao je Mehmedović.

Na sjednici nadležnog Komiteta za veterinarstvo i međunarodne odnose Evropske komisije, danas u Briselu, odbačen je prigovor Hrvatske na izvoz mlijeka iz BiH u EU.

– Naše četiri mljekare, znači, mogu od sutra nesmetano izvoziti na tržište EU – izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu, organiziranoj tim povodom.

Dodao je da su nakon ove odluke nadležnog komiteta „odahnuli“, jer je ova suspenzija loše djelovala na bh. poljoprivredni sektor.