godišnjica stranke

Mehmedović: U SDA se domogli pozicija oni koji nisu tu zbog ideje, već zbog ličnog interesa

semsudin_mehmedovic

Ako se tome dodaju razne hipoteke koje su ostavili razni mešetari, dodaje Mehemdović, i formirali sebi druge stranke, a sve ostavili SDA, i pojavljuju se kao alternativa neki i danas kompromitiraju SDA, i u takvim okolnostima SDA opstaje do sada kao ključni politički probosanski faktor

Stranka demokratske akcije (SDA) danas obilježava 30 godina postojanja. Osnivačka skupština SDA održana je u Holiday innu. Kako ističe za Patriju jedan od osnivača Šemsudin Mehmedović jedan o osnivača SDA je osnovana da okupi sve one koji pripadaju tom kulturno-povijesnom krugu. Prolazili su zajedno kroz razne izazove.

Zatraženo je od Mehmedovića da napravi paralelu onog što je bilo i što imamo danas.

“Praveći paralelu između SDA kada je osnivana sa kojim ciljem, sa kojim emocijama, sa kojim elanom, i danas kada SDA se transformiše iz pokreta u stranku koja treba da bude stranka politički desnog centra, stranka u porodici evropskih narodnih stranaka, koja bi trebala da bude alat za institucionalno jačanje države i koja bi trebala da osigura političku stabilnost, i ambijent u kojem će BiH biti komotna za sve, ambijent u kome će svaki građanin imati osjećaj sigurnosti življenja, osjećaj slobode u punom kapacitetu, osjećaj pravednog društva, sa izraženom socijalnom pravdom prvenstveno, osjećaj da svaki pojedinac ima svoju ulogu i mjesto u BH društvu…da li je to tako…nije! Zbog unutarnjih i vanjskih razloga. Nije se SDA transformirala u dobro organiziranu političku organizaciju, nije iskoristila simbolički kapital koji je imala na raspolaganju ‘96. Nije ga čak ni sačuvala. Pustila je da u strukturama domognu se pozicija oni koji nisu u SDA zbog ideje, već zbog ličnog interesa. Spoljašnji faktori su konstantno nastojali je destabilizirati raznim metodama, do te mjere da SDA prikažu, pogotovo mladim ljudima, da je to retrogradno, da nije COOL”, kazao je Mehmedović za agenciju Patria.

Ako se tome dodaju razne hipoteke koje su ostavili razni mešetari, dodaje Mehemdović, i formirali sebi druge stranke, a sve ostavili SDA, i pojavljuju se kao alternativa neki i danas kompromitiraju SDA, i u takvim okolnostima SDA opstaje do sada kao ključni politički probosanski faktor.

“Da li će tako i ostati ovisi od kormilara koji treba da ima viziju i da zna cilj kojem ide. Nije dovoljno da on zna cilj, već da svi mi prepoznamo efekte realizacije zacrtanih ciljeva. Sada kako stvari stoje mnogo je nejasnoća, i maglovita je politička zbilja pogotovo oko načina i vizije vođenja SDA u budućnosti”, dodao je Mehmedović.