najava kriznog štaba

Otvaraju se i unutrašnjosti kafića, počinju s radom bazeni i wellness centri

ceska_restoran_covid

Da bi sve ove preporuke bile i provedene potrebno je da ih na sutrašnjoj sjednici potvrdi Federalni štab civilne zaštite

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je danas odluku za ublažavanje svih restriktivnih mjera, u vezi sa uslužnim djelatnostima, donesenih radi sprečavanja širenja koronavirusa.

– Krizni štab je donio preporuke da se dozvoli rad u unutrašnjosti kafića, kao i rad bazena, wellness centara i ostalog. Što se tiče kafića, u skladu sa preporukama Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, neće biti dozvoljeno usluživanje i sjedenje za šankom, a računi će se plaćati za stolom, kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi na malom prostoru – kazao je za Oslobođenje pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Prema njegovim riječima, donesena je i preporuka u vezi sa javnim okupljanjima.

– Naša preporuka je da javni skupovi u zatvorenom prostoru ne mogu imati više od 50, a na otvorenom više od 100 osoba. Ovo je potrebno naglasiti, jer su se već počele pojavljivati ideje o održavanju koncerata, što za sada nije preporučljivo – kazao je Čerkez.

Posebno je naglasio kako će se i u slučaju spomenutih ublažavanja mjera restrikcije morati poštovati zdravstveno-epidemiološka zaštita, kao što je nošenje zaštitnih maski i rukavica, te držanje socijalne distance.

Da bi sve ove preporuke bile i provedene potrebno je da ih na sutrašnjoj sjednici potvrdi Federalni štab civilne zaštite.