Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar sigurnosti za N1

Mektić: Čisto sumnjam da će se ljudi u pravosuđu urazumiti

dragan-mektic

Moraju shvatiti da su građani izuzetno nezadovoljni i moraju shvatiti da građani neće odustati od ovakve vrste pritiska dok se god ne uspostavi efikasan i pravičan, nezavisan i profesionalan pravosudni sistem

Za danas je zakazan protest ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, nakon što je poziv na okupljanje uputio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Protestu će se priključiti i porodica Memić i članovi grupe Pravda za Davida.

Poziv ministra Mektića na proteste došao je nakon navoda i objave snimke online magazina Žurnal o umiješanosti predsjednika VSTV-a u koruptivne radnje.

Mektić je za N1 rekao kako nema informaciju o tome koliko bi se moglo skupiti građana, ali i da se nije se ni bavio takvim procjenama.

“Za mene je više bilo bitno da se krene i da se otpočne taj jedan proces u kome bi defintivino počeli da mijenjamo te ključne stvari unutar BiH. Ja mislim da je taj osnovni ključni problem pravna država i borba protiv kriminala i korupcije. Kod nas ne postoji vladavina zakona i zbog toga su građani obespravljeni, nisu ravnopravni, danas zbog toga ne funkciniošu ni druge sfere društvenog života i mislim da je defintivno ključ rješenja uspostava pravne države i vladavine zakona. U taj pravosudni sistem se uvukao kriminal i nepotizam”, istakao je ministar Mektić.

“Ja sam prije nekoliko dana pozvao građane putem društvenih mreža i rekao sam tada da ne vidim drugi način da se u krugu institucija može promijeniti ovo stanje i zbog toga sam pozvao građane, jer mislim da sve institucije u BiH, pa i pravosudne, moraju da odgovaraju građanima. Nisam se konkretno bavio organizacijom, ali koliko imam informacija o ovom skupu, danas dolazi do spontanog okupljanja građana ispred VSTV-a a ja ću se priključiti svakom takvom okupljanju građana, mada u buduće, kada budemo nastavili ovaj vid građanskog pritiska, insistiraću da to bude na zakonit način”, istakao je.

O tome da li to znači da će se nastaviti serija protesta je rekao:

“Sigurno da ćemo naći načina da koristimo ovu zadnju mogućnost a to je demokratski pritisak građana. Čisto sumnjam da će se ovi ljudi, kakvi su u pravosuđu, urazumiti i shvatiti poruku građana iz jednog skupa. Moraju shvatiti da su građani izuzetno nezadovoljni i moraju shvatiti da građani neće odustati od ovakve vrste pritiska dok se god ne uspostavi efikasan i pravičan, nezavisan i profesionalan pravosudni sistem”.

Na pitanje da li je ovo lična inicijativa ministra bezbjednosti BiH ne odgovorio:

“Ovo je apsolutno samo moja i ničija više druga ideja. Ja ovo činim kao građanin BiH. To što sam ja ministar pa i poslanik nema nikakve veze. Iza ovoga nema nikakve politike, nema nikoga drugog, ovo je isključivo moja ideja i nadam se i uzdam u podršku isključivo građana”, kazao je, između ostalog, Mektić.