Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Min

Mektić: Dodiku bitniji hrvatski interesi i Pelješki most, nego zaštita građana BiH

dragan_mektic (2)

Dodao je da postoji radna grupa na čelu sa ministricom u Vladi RS-a Srebrenkom Golić i ona „sve što preduzima, preduzima u ime BiH i istovremeno i RS-a

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je novo Vijeće ministara BiH stvar političkog kapaciteta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Po njegovim riječima, onaj ko ima većinu, odnosno uspije da obezbijedi većinu, taj bira Vijeće ministara BiH.

– Onaj ko sakupi 42 glasa u Predstavničkom domu ima kapacitet da oformi Vijeće ministara BiH – kazao je Mektić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi namjere Republike Hrvatske da gradi odlagalište nukelarnog otpada na lokaciji Trgovske gore, u blizini granice sa BiH, Mektić je kazao da nije tačno da Vijeće ministara BiH nije ništa uradilo sa Trgovskom gorom.

– Mi smo odmah po prvim saznanjima preduzeli određene aktivnosti, formirali radno tijelo ispred Vijeća ministara i BiH koje će se baviti, u ime države BiH, tim pitanjem i tim problemom – naveo je Mektić.

Dodao je da postoji radna grupa na čelu sa ministricom u Vladi RS-a Srebrenkom Golić i ona „sve što preduzima, preduzima u ime BiH i istovremeno i RS-a“.

Mektić je ponovio kritike na račun posljednjih izjava i poteza člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staše Košarca, koji je kritikovao rad srpskih ministara u Vijeću ministaraBiH.

On je ocijenio da su Dodiku “bitniji hrvatski interesi i Pelješki most, nego zaštita građana BiH od mogućih posljedica izgradnje deponije nuklearnog otpada na Trgovskoj gori”.