Sastanak u Ženevi

Mektić i delegacija UNHCR: Zaštita najugroženijih izbjeglica i migranata

Mektic – delegacija UNHCR334

Mektić je istakao da se i u tako složenim uslovima poseban pažnja posvećuje porodicama s djecom i maloljetnicima bez pratnje, za koje su osiguran i poseban smještaj u hotelu Sedra i obnovljenom Đačkom domu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas s visokom delegacijom UNHCR-ovog ureda za Evropu, u Ženevi, koju je predvodila zamjenica direktora Angela Li Rosi.

Razgovarano je o situaciji migranata i izbjeglica u BiH i budućoj saradnji te UN-ove agencije i institucija BiH.

Mektić je upoznao Li Rosi s trenutnim izazovima BiH zbog povećanog priliva migranata, koji se zbog želje da što prije stignu do željenih destinacija u Evropskoj uniji najviše koncentrišu na području USK-a, zbog čega je najteža situacija upravo u tom dijelu BiH.

Mektić je istakao da se i u tako složenim uslovima poseban pažnja posvećuje porodicama s djecom i maloljetnicima bez pratnje, za koje su osiguran i poseban smještaj u hotelu Sedra i obnovljenom Đačkom domu.

Istaknuta je dobra saradnja nadležnih institucija BiH i UNHCR-a posebno kada je u pitanju pružanje zaštite i briga o tim najugroženijim kategorijima izbjeglica i migranata. Tokom sastanka razmjenjeni su stavovi o mogućnosti proširenje saradnje u cilju bolje zaštite osoba koje traže azil u BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.