Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić i Skalnik: Svi kapaciteti podređeni borbi protiv terorizma

mektic skalnik1

– Prioriteti u radu Ministarstva sigurnosti BiH i u narednom periodu bit će borba protiv terorizma i organiziranog kriminala, najavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tokom sastanka u Sarajevu s ambasadorom Češke Republike Jakubom Skalnikom.

Zbog toga je ocijenjeno da će razmjena informacija i iskustava sa zemljama Evropske unije i regiona biti od izuzetnog značaja.

Ministar Mektić je upoznao ambasadora Skalnika i o inicijativi koju je nedavno pokrenuo, za uspostavljenje regionalnog centra za borbu protiv terorizma i krijumčarenja oružja, te da u idućoj godini očekuje konkretan iskorak u ovoj oblasti.

– Sve kapacitete ćemo podrediti borbi protiv terorizma. To je dugotrajan i složen proces protiv kojeg ćemo se boriti represivnim mjerama, ali ćemo djelovati i preventivno kroz pokrenute projekte deradikalizacije – naglasio je Mektić.

Također, konstatovano je da postoje mogućnosti za dalje unaprijeđenje dosadašnje dobre saradnje između Češke i BiH u oblasti sigurnosti. Posebno se to odnosi na podvodno deminiranje, te je najavljeno da će se i u idućoj godini Češka nastaviti pružati pomoć u uklanjanju neeksplodiranih sredstava pod vodom i obuku ronilaca.

Tokom razgovora pozitivnim je ocijenjen ostvareni napredak u pregovorima sa EUROPOL-om, koji je dobio odobrenje Evropskog parlamenta za potpisivanje operativnog i strateškog sporazuma sa BiH, čime će se značajno unaprijediti razmjena informacija, ali i olakšati zajedničke istrage u borbi protiv prekograničnog kriminala, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

– Uspostavljanje saradnje sa EUROPOL-om na ovom nivou za nas je izuzetno važno jer stvaramo uslove da budemo dio jedinstvenog evropskog sigurnosnog sistema – poručio je Mektić.