Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kakanj

Nekada porodični posao danas osigurava zaposlenje za 200 ljudi

U Kaknju, ali i van ove opštine, poznati su po kvalitenim prerađevinama od mesa, a bave se i pripremom suhog mesa i sudžuke, na tradicionalan način. Veliki broj kupaca vraća se u njihovu mesnicu kako bi kupili Ćevapčiće, po kojima su poznati, ne samo u Kaknju nego i u regiji

Ukoliko u Kaknju želite kupiti kvalitetno meso, svi će vas uputiti u Zmajevac. Ova kompanija u svom vlasništvu posjeduje modernu klaonicu, mesnicu i ćevabdžinicu, a u posljednje tri godine dio kompanije je i Poljoprivredna zadruga, koja se bavi otkupom mlijeka na kakanjskom području.

“Kompanija Zmajevac postoji već preko 20 godina i nudi svježe proizvode od mesa. Meso dobijamo od životinja koje su uzgojene u BiH, pretežno na kakanjskom području”, kaže nam Samir Delibašić, doktor veterine.

Njihov cilj je da na stolove svojih kupaca donesu kvalitetne proizvode od mesa. Posjeduju modernu klaonicu, koja jedina na području opštine Kakanj zadovoljava sve potrebne uslove.

U Kaknju, ali i van ove opštine, poznati su po kvalitenim prerađevinama od mesa, a bave se i pripremom suhog mesa i sudžuke, na tradicionalan način. Veliki broj kupaca vraća se u njihovu mesnicu kako bi kupili Ćevapčiće, po kojima su poznati, ne samo u Kaknju nego i u regiji.

Kompanija Zmajevac je prije tri godine pokrenula i Poljoprivrednu zadrugu, koja se bavi otkupom mlijeka. Mnogi stanovnici ove opštine posvetili su se proizvodnji mlijeka, budući da sada imaju siguran plasman.

“Poljoprivredna zadruga ¨Inter agro¨ formirana je 1. februara 2013. godine. Na početku smo otkupljivali mlijeko od pet, šest kooperanata, a danas imamo ih imamo 185. Za 2016. godinu imamo u planu da se otkup poveća za još 20 posto“, kaže Mirnas Mujezinović, rukovodilac sirovinske službe otkupa mlijeka u Opštoj poljoprivrednoju zadruzi ¨Inter agro¨.

Ova kompanija okrenuta je domaćem tržištu, a svojim radom otvorili su veliki broj radnih mjesta u okolini. Brojni su kooperanti koji imaju siguran plasman tovne stoke, kao i mlijeka. Jedno takvo poljoprivredno gazdinstvo nalazi se i u selu Haljinići.

“Otvaranjem zadruge ljudi u ovom kraju počeli su se više baviti proizvodnjom mlijeka. Već tri godine imamo siguran otkup, sve je plaćeno na vrijeme“, kaže Vehid Kubura, koji radi na farmi muznih i tovnih krava zajedno sa partnerom Vinkom Lukićem.

Kompanija Zmajevac svojim je primjerom pokazala kako jedan uspješan poslovni subjekt pravilnim i napornim radom može otvoriti radna mjesta, ne samo u svojoj firmi, već zaposliti i veliki broj kooperanata.

Ova kompanija što direktno, što indirektno, osigurava posao za preko 200 osoba. Nadaju se da će nastaviti sa uspješnim poslovanje, a planiraju i dodatne investicije i ulaganja, koja bi trebala otvoriti i nova radna mjesta.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“