Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Burno na sjednici PDPSBiH

Mektić: Konkurs i izbor u Ured za razmatranje žalbi su čisti kriminal, mora reagovati tužilaštvo

mektic
Dragan Mektić: Vidjeću s administrativnom službom da se to (otpremnina) meni ne isplaćuje sad, već onog trenutka kad stvarno odem u penziju i završim radni vijek

Prilikom intervjua svi kandidati su ispitivani samo jednom, a dobili su različite ocjene u zavisnosti da li su se prijavili za posao u Sarajevu, Mostaru ili Banjoj Luci. Mektić tvrdi da je to urađeno namjerno

Dragan Mektić, poslanik SDS-a, optužio je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zajedničku komisiju oba doma PSBiH, koja je utvrdila listu uspješnih kandidata za ukupno 11 članova Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu Banjoj Luci i Mostaru, da su proveli kriminalan i konkurs i izbor u ovo tijelo.

Piše: S. Degirmendžić

– Ovaj konkurs i izbor su čisti kriminal i ako ima imalo vladavine prava u ovoj državi članovi ove komisije morali bi krivično da odgovaraju. I ovo će biti neophodno dostaviti tužilaštvu i pravosudnim institucijama da se ovo ispita. Da se ispita da li je normalno šta je radila ova komisija. Oni su 4. januara raspisali konkurs i postavili uslove za izbor po pet članova u Mostaru i Banjoj Luci i jednog u Sarajevu. Samo 6 mjeseci prije biran je određen broj članova u Sarajevu i bili su potpuno različiti uslovi. Kako je to moguće? – upitao je Mektić.

 

On je dalje pojasnio i da se jedna kandidatkinja žalila parlamentarnoj komisiji, ali da je komisija izignorisala njenu žalbu, te da je ta osoba pokrenula upravni spor. Mektić je kazao i da je komisija radila na način da je sa svim kandidatima obavila samo jedan intervju, a da su neki od njih konkurisali na pozicije i u Mostaru i u Sarajevu i u Banjoj Luci. Međutim, tvrdi Mektić, uprkos tome što se s kandidatima obavio samo jedan intervju, oni su za taj intervju dobili različite ocjene u zavisnosti da li su ocjenjivani za Mostar, Banja Luku ili Sarajevo.

– Kod nas sve može, da bude sve u potpuno kriminalizivanom smislu. Određen broj kandidata prijavljuje se za sva tri grada. I gledajte šta radi komisija, poziva sve kandidate na intervju i sa svakim kandidatom obavljaju samo jedan intervju, bez obzira što su na tri pozicije aplicirali. Ali kod davanja ocjena gledajte, Larisa Demirović dobija 46,6 bodova za Sarajevo, a za Mostar 38,6 bodova. Na osnovu istog intervjua. Kako je to moguće? Ja znam zašto, zato da joj se da u Sarajevu prva pozicija. Ili Destan Hodžić za poziciju u Sarajevu dobio je 40,1, u Banja Luci 37, a u Mostaru 37,5 za isti intervju. Ilija Ignjatić, na jednom bodovan s 43,1, a na drugom 38,5 bodova. Tomislav Ćuzić, bodovan za Banju Luku s 47 bodova, a za Mostar 43 boda. Dajte, molim vas, pa ovo je strašno. Neviđeni kriminal, na osnovu jednog jedinog intervjua za tri pozicije različiti bodovi – kazao je Mektić.

Mektiću je replicirala Snježana Novaković-Bursać jedna od članica komisije koja je birala kandidate za Ured za razmatranje žalbi BiH.

– Gospodinu Meketiću ne ide ni matematika, ni čitanje zakona. Njemu je umišljaja o kriminalu pun misaoni tok, ali to je njegov problem. Intervjui jesu održani u specifičnim uvjetima, ali ne znači da nisu intervjuirani za svaku poziciju. Komisija je imala precizno utvrđene zadatke, naše nije bilo da odgovaramo na žalbe – kazala je Novaković-Bursać.

Mektić je ostao pri svojoj tvrdnji da su kandidati intervjuirani na jednom intervjuu za pozicije u sva tri grada i da su uprkos tome dobili različite ocjene, zbog čega su kako je kazao i “ustali s upravnom tužbom kod Suda BiH”.

Inače, tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda Borjana Krišto, predsjedavajuća Doma više puta je upozoravala Mektića na kršenje Poslovnika, a on se usprotivio toj optužbi uz riječi da Krišto ima različite aršine prema poslanicima i da njega opominje, a drugim poslanicima dozvoljava kršenje Poslovnika bez opomene.

Krišto je upozorila potom Mektića da mu daje opomenu da nema riječi do kraja sjednice, no Mektić je i nakon što mu je isključen mikrofon nastavio s dobacivanjem iz poslaničke klupe.