Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Na “sivoj listi” smo jer je neko pokušao izigrati Moneyval

dragan mektic

U intervjuu za Radio Bosne i Hercegovine, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je:

„Neko se 2009.godine obavezao da će ispunjavati preporuke Moneyvala. Mislili su izigrati, prevariti i Vijeće Evrope i Moneyval i ljudi su u jednom momentu izgubili strpljenje i rekli – evo sad je priča završena, evo sad će biti na toj sivoj listi.

Bez obzira sad što mi ispunjavamo te uslove sada, nalazimo se na toj listi upravo da više ne bi došli u situaciju da možemo na bilo koji način izigrati Vijeće Evrope niti Moneyval niti FATF.

Mi ćemo biti dio Moneyval-ove sive liste i, koliko ja imam informacije, neće ići ta preporuka prema evropskim zemljama u smislu preduzimanja posebnih procedura kod finansijskih transakcija, a pratiće se ispunjavanje uslova iz akcionog plana o obavezama koje je FATF nama preporučio.

Mi sada ispunjavamo sve što smo se obavezali. Nadam se da ćemo po završetku ispunjavanja naših uslova vrlo brzo biti skinuti sa jedne i sa druge sive liste, s tim što sam gotovo uvjeren da nećemo trpiti za sada nikakve posljedice što smo na toj sivoj listi upravo zbog toga što ispunjavamo uslove iz ovog akcionog plana.