Wigemark: Ima samo jedan popis stanovništva

Lars-Gunnar Wigemark

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark ponovio je danas da, prema njegovim saznanjima, postoji samo jedan popis stanovništva, dodajući da su podaci iz popisa objavljeni 30. juna.

On je tako komentirao činjenicu da su danas na sjednici poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine.

Prijedlog zakona je uputila Vlada RS-a u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Zakon ima sedam članova i njime se uređuje način obrade i objavljivanja rezultata popisa za teritoriju RS-a.

Predviđeno je da rezultate popisa objavi Republički zavod za statistiku RS-a u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu zakona, a da u roku od 30 dana od usvajanja zakona donese program obrade podataka.

– Podaci su nesporni i oni su tu. Govorimo o istim bazama podataka ovdje je sporna obrada i metodologija u smislu statusa rezidenata i nerezidenata. Šta god RS uradi nadam se da to neće biti u suprotnosti sa ukupnim nalazima popisa. Nema potrebe za dva zasebna popisa. Koliko znam ima samo jedan popis za ovu zemlju – stav je Wigemarka.

Podsjetio je da će Međunarodna monitoring misija, koja okuplja predstavnike Evropske unije, Ujedinjenih naroda i Vijeća Evrope, uraditi evaluaciju cjelokupnog procesa popisa stanovništva uključujući i obradu podataka.

Stoga nije mogao komentirati kvalitet urađenog popisa dok se ova evaluacija ne završi, ali je najavio da se rezultati očekuju krajem septembra ili u oktobru.

Nadam se da BiH neće biti stavljena na crnu listu EU

Zbog neispunjavanja obaveza u vezi sa sprječavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, Bosni i Hercegovini prijeti da bude stavljena na crnu listu Evropske unije.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je kazao da ipak treba sačekati 14. jula kada će EU objaviti listu zemalja, izražavajući nadu da do toga neće doći i da Bosna i Hercegovina neće biti stavljena na crnu listu.

EU bi trebala zvanično usvojiti listu koju je 24. juna ove godine na svoju internet stranicu postavila Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), a na kojoj se nalazi i BiH.

Osim BiH, na listi se nalaze Afganistan, Irak, Laos, Sirija, Iran, Uganda, Gvajana, Vanatu i Jemen.