Mektić: Nijedna zemlja se sama ne može izboriti s problemom migracija

BiH

mektic bec

Bosna i Hercegovina je spremna da učestvuje u svim regionalnim inicijativama koji će doprinijeti povećanju sigurnosti i rješavanju problema migracija preko Zapadnog Balkana, istakao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u Beču, gdje je danas na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Republike Austrije Johanne Mikl-Leitner i ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza održana ministarska konferenciju o zajedničkom upravljanju migracijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji su učestvovali ministri unutrašnjih i vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Cilj je postizanje dogovora o aktuelnim migracijskim izazovima i budućoj saradnji u ovoj oblasti.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić naglasio je da nijedna zemlja ne može pojedinačno nositi sa problemima migracija te da u tom kontekstu jednostrano zatvaranje granica ne predstavlja dugoročno rješenje, već prenosi opterećenje na zemlje koje se nalaze na tzv. balkanskoj ruti. Pri tome, treba voditi računa i o sigurnosnim rizicima koje nose migracioni tokovi, kazao je Mektić, te da prije svega moramo misliti na sigurnost naših građana.

Stoga je neophodna zajednička politika na nivou Evropske unije, kazao je Mektić. Naglasio je da je u tom kontekstu Bosna i Hercegovina nezaobilazan faktor te izrazio spremnost da bude aktivni sudionik i dio zajedničkog evropskog rješenja za izbjegličku krizu.