Stotine mostarskih školaraca ustalo protiv vršnjačkog nasilja

BiH

mostar nasilje (3)

U povodu Dana ružičaste majice, koji je posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja, a obilježava se posljednje srijede u veljači, danas je na Španjolskom trgu u Mostaru zapjevalo i zaplesalo stotine osnovnoškolaca i srednjoškolaca kako bi poručili svima da nasilju nema mjesta među njima, javlja Anadolu Agency(AA).

“Ja sam dečko iza cvika kojeg ćoro zovu svi, ona mala sa protezom što se ne smije smijati”, pjevalo je u glas više od 300 učenika na mostarskom glavnom gradskom trgu, koji su veoma otvoreno govorili o problemima vršnjačkog nasilja.

mostar nasilje (1)

Dino Bučuk, učenik iz Srednje ekonomske škole Jozo Martinović, je otvoreno kazao da vršnjačko nasilje nije i ne treba biti nikakva tajna, jer ono postoji i treba se boriti protiv njega.

“Naravno da vršnjačko nasilje postoji, ali zato postojimo mi koji bi mogli to nasilje spriječiti. Zbog toga smo povodom dana protiv nasilja i došli ovdje s nadom da ćemo uspjet doprinijeti nepobitnom razmišljanju, da ne bude vršnjačkog nasilja čak i starijim i mlađi osobama”, kazao je srednjoškolac uvjeren da se glas nekoliko stotina učenika mora čuti u javnosti.

mostar nasilje (4)

Stoga ni njegova kolegica Danijela Novaković nije skrivala zadovoljstvo činjenicom da se veliki broj učenika okupio na Španjolskom trgu i da su svi rado sudjelovali u programu koji su pokrenuli učenici kroz vijeće učenika njihove škole.

“Raduje me da je došlo nekoliko stotina učenika i mladih koji su odlučili s nama glasno reći ne vršnjačkom nasilju, ali i nasilju uopće”, naglasila je Danijela.

mostar nasilje (5)

Helena Perić tvrdi da je vršnjačko nasilje u Mostaru vrlo prisutno i zbog toga su, kako je pojasnila, učenici sa svojim nastavnicima odlučili i organizirati ovakvo druženja na glavnom gradskom trgu te javnosti poslati jasnu poruku da na suzbijanju nasilja moraju raditi svi zajedno.

Cilj je ovim programom, kako je rekla, kroz ružičaste majice i cjelovitim sadržajem pokazati da je važan svaki pojedinac, kako onaj omiljeni tako i onaj koji je izostavljen u društvu, što je na poseban način kazano kroz zajedničku pjesmu “Ne rugaj se”.

mostar nasilje (6)

Za rješavanje vršnjačkog nasilja i nasilja uopće, kako poručuju mostarski školarci najbolja je metoda komunikacija.

Pedagoginja Srednje ekonomske škole Jozo Martinović Antonija Mustapić je naglasila da su učenici iz te škole osmislili program te pozvali sve školarce i prosvjetne djelatnike da im se pridruže. Razlog tome su nemili događaji koji su zabilježeni u zadnje vrijeme i želja da se takvo ne ponovi.

mostar nasilje (2)

“Mi imamo protokol o postupanju u slučaju nasilja u školi i to je na neki način nama dobar oslonac kako da poduzimamo korake u skladu sa zakonom na bilo koji oblik vršnjačkog nasilja u školi. Mislim da škole i prosvjetni djelatnici daju svoj maksimum protiv tog oblika negativnog ponašanja”, zaključila je pedagoginja Mustapić, napomenuvši da je današnji program protiv nasilja i održan zahvaljujući takvom radu sa učenicima u Mostaru.