Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić o izjavi Vasića: To što on priča nije tačno

BiH

mektic vasic

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je kako nisu tačne jučerašnje izjave direktora Policije Republike Srpske (RS) Gojka Vasića koji je kazao da nije prihvatljivo da saradnja BiH sa Europolom funkcioniše preko Ministarstva sigurnosti BiH i ustvrdio da je promijenjen ranije postignut dogovor o kontakt tački za saradnju sa Europolom u BiH, javlja Anadolu Agency.

“Želim da javno i transparentno ukažem na saradnju i komunikaciju sa Vladom RS-a koja stalno, a između ostalog, i juče na posebno zakazanoj vanrednoj tematskoj sjednici, na jedan paranoičan i histeričan način donijela određene zaključke prema Ministarstvu sigurnosti BiH o nekim činjenicama koje su zasnovane na ‘rekla-kazala’ i o kojima mi u okviru Ministarstva nismo na takav način raspravljali. Tvrdim vam da je ovo smišljena haranga da bi se narodu, prvenstveno u RS-u, skrenula pažnja sa siromaštva, bijede, nezaposlenosti”, kazao je uz ostalo Mektić na konferenciji za novinare u Ministarstvu sigurnosti BiH u Sarajevu.

Vasić je juče istakao da je BiH jedina zemlja u regionu koja nema potpisan operativni sporazum o saradnju sa Europolom. Objasnio je da je u decembru 2014. u Hagu na pregovorima sa Europolom dogovoreno da u BiH postoji zajednička kontakt tačka za saradnju sa ovom institucijom, “što je potvrđeno privremenom odlukom Savjeta ministara BiH i Reformskom agendom koju su potpisale i Savjet ministara i entitetske vlade”

Juče je direktor policije RS-a Gojko Vasić rekao i da je Ministarstvo sigurnosti BiH formiralo novu radnu grupu za izradu zakona o zaštiti tajnih podataka.

“Što apsolutno nije istina. Dakle, radna grupa je formirana prije oko 1,5 godinu ili dvije, u vrijeme bivšeg saziva Vijeća ministara u kojoj se nalaze, po njihovom prijedlogu, dva predstavnika MUP-a RS-a. I ta radna grupa ima obavezu i zadatak da do kraja 2015. godine predloži nacrt zakona o zaštiti tajnih podataka i mi čekamo decembar ove godine da oni to urade”, kazao je Mektić.

Ministar je u vezi sa odlukom o kontakt tački za saradnju sa Europolom kazao kako je morala biti “neka institucija, neki broj telefona”, te je na ranije napisanu adresu “Trg BiH br.1 Sarajevo” navedeno “Ministarstvo sigurnosti BiH”.

“Moramo staviti neku instituciju. Da zlo bude veće, 2014. godine bivši saziv Vijeća ministara je donijelo odluku da kontakt tačka sa Europolom bude Ministarstvo sigurnosti BiH”, pojasnio je Mektić.

Kako je kazao, u pomenutoj odluci se navodi da je Ministarstvo sigurnosti BiH kontakt tačka koju čine sljedeća tijela: Direkcija za koordinaciju policisjih tijela BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancima, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a.

Vasić je juče istakao da je BiH jedina zemlja u regionu koja nema potpisan operativni sporazum o saradnju sa Europolom. Objasnio je da je u decembru 2014. u Hagu na pregovorima sa Europolom dogovoreno da u BiH postoji zajednička kontakt tačka za saradnju sa ovom institucijom, “što je potvrđeno privremenom odlukom Savjeta ministara BiH i Reformskom agendom koju su potpisale i Savjet ministara i entitetske vlade”.

“To je promijenjeno prijedlogom Ministarstva bezbjednosti BiH da se umjesto kontakt tačke stavi Ministarstvo bezbjednosti, što je neprihvatljivo s obzirom da nema policijskih službenika u Ministarstvu. Na ovaj način poigravamo se sa sistemom i konceptom koordinacije unutar BiH, ali i sa samim Europolom koji je prihvatio našu ideju da se formira zajednička kontakt tačka”, rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, najbolje rješenje je formiranje kontakt tačke gdje bi se u jednoj kancelariji nalazili policijski službenici sa “zajedničkog nivoa, te iz RS i FBiH koji bi svojim policijskim agencijama prosljeđivali informacije bez filtrirtanja i zadržavanja”.