Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: O napadu na Vučića još se čeka odluka Tužilaštva BiH

dragan mektic

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, komentirajući odluku Nezavisnog odbora PSBiH da ne podrži njegovu inicijativu za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, kazao je da ne može da shvati da je trebalo ovoliko vremena Odboru da donese definitivnu odluku o pitanju tog statusa.

Podsjetio je da je inicijativu pokrenuo prije devet mjeseci i da je iskoristio sve ono što je bilo u ovlaštenju njega kao ministra.

– Smatram da je to jedan neodgovoran pristup Nezavisnog odbora. Inače, ako se budu rješavali ovako problemi u okviru policijskih institucija od Nezavisnog odbora, onda nam to ne garantuje nikakvu odgovornost kad su pitanju rukovodni kadrovi policijskih agencija – smatra Mektić.

Pozvao je oba doma Parlamentarne skupštine BiH “da preispitaju ovakav, neefikasan način rada Nezavisnog odbora”.

– Mislim da bi to bila dobra prilika Parlamentu BiH da utvrdi da li na ovakav način kako to radi Nezavisni policijski odbor uopšte ima smisla – kazao je Mektić.

Po njegovim riječima, najvećim dijelom se sam Nezavisni odbor doveo u ovakvu situaciju “zato što je napravio do sada nekoliko presedana, izvan i mimo zakona”.

– Podsjećam na situaciju vezanu za prošlog direktora SIPA-e, kad je Nezavisni odbor, mimo zakona, promijenio način odlučivanja i čekao pravosnažnost presude. Ako vidimo situaciju sad, u SIPA-i je suspendovano već 12 policijskih službenika, da se službenici suspenduju samo nakon pokretanja, stavljanja zahtjeva za provođenje istrage. Vidite sasvim dva različita aršina između policijskih službenika, jer i direktor je policijski službenik i ovo su policijski službenici – istaknuo je ministar Mektić.

Naveo je da, kad je u pitanju odnos prema policijskim službenicima koji nisu rukovodni radnici, “onda tu postoji puno poštivanje zakona, a kad su u pitanju policijski službenici koji imaju status rukovodećih kadrova, onda Nezavisni odbor ima sasvim drugi pristup”.

– Kad je počinio takav presedan, onda je sad više nemoguće ovom Nezavisnom odboru da funkcioniše na ovakav način i u ovakvom sastavu. Čak bih preporučio parlamentu da preispita uopšte mogućnost daljeg opstajanja ovog Nezavisnog odbora. Po meni bilo bi bolje da se ide na razrješenje i izbor novog Nezavisnog policijskog odbora – smatra Mektić.

Kad je u pitanju istraga o događajima u Potočarima 11. jula prošle godine, kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, Mektić kaže da su policijske agencije podnijele izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog broja izvršilaca.

vucic

– Lično sam se više puta interesovao u Tužilaštvu kakav je status tog predmeta i mene sve vrijeme iz Tužilaštva uvjeravaju da je istraga u toku, da će istraga biti završena u smislu, ili da će neko biti optužen, ili da će već biti neka drugačija tužilačka odluka. U ovom momentu nemam nikakvo ovlaštenje da na bilo koji način utičem na Tužilaštvo da donese ovakvu ili onakvu odluku, ali sam insistirao da donese odluku i da se izjasni o tom predmetu na osnovu svih informacija i obavještenja koje su prikupljene i dostavljene Tužilaštvu – kazao je ministar Mektić.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu ministra sigurnosti BiH za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića.

Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija je nakon sjednice izjavio novinarima da su tri glasa bila “za”, tri “protiv”, a dva člana Odbora su bila suzdržana.

– Danas će biti upućen taj zaključak resornom ministarstvu – kazao je Obralija.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je ovu inicijativu dostavio Nezavisnom odboru u augustu prošle godine, nakon dešavanja u Potočarima 11. jula i napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića.