Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar sigurnosti BiH

Mektić objasnio šta će biti sa studentima iz Nigerije

mektic-studenti

“Oni su iskazali veliku bojazan i strah od povratka u Hrvatsku”

Dvojicu nigerijskih studenata Abia Uchenna Alexandra and Eboha Kennetha Chinedu vlasti BiH vratiće u zemlju porijekla – Nigeriju, potvrdio je ovo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, uz objašnjenje da je to njihova želja, ali i da ih je strah od povratka u Hrvatsku.

“Oni su pristali da uđu u tzv. AVR program dobrovoljnog povratka uz njihovu saglasnost mi ih možemo vratiti u njihovu zemlju porijekla, bez da ih izlažemo dodatnim procedurama, readmisijama itd.”, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti je pojasnio da nije iskorištena mogućnost readmisije (povratka u zemlju u kojoj je imigrant boravio prije ulaska u BiH), koju Bosni i Hercegovini, u ovakvim slučajevima, garantuje sporazum poptisan sa Republikom Hrvatskom.

“Oni su iskazali veliku bojazan i strah od povratka u Hrvatsku, da bi tamo mogli biti dodatno maltretirani i da se jednostavno boje za svoj vlastiti život”, rekao je Mektić.

Mektić je još pojasnio da dva nigerijska studenta nisu tražila azil u BiH, te još jednom potcrtao da će vlasti BiH omogućiti njihov povratak u Nigeriju.