Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo sigurnosti

Mektić očekuje da će se zbog zime smanjiti piliv migranata u BiH

dragan-mektic333

Mektić nije mogao potvrditi navode da pred granicom BiH, pretežno na njenom istočnom dijelu, dnevno čeka po skoro hiljadu migranata kako bi pokušalo ilegalno ući u BiH, navodeći da ne zna o kom broju je riječ

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić izjavio je da očekuje da će dolaskom zime biti smanjen broj ilegalnih migranata koji ulaze u BiH.

“Sigurno da će dolaskom zimskih dana biti smanjen broj migranata i ta ruta će biti u najvećoj mjeri privremeno zaustavljena. Drastično povećanje se ne očekuje, a u kojoj mjeri će se moći spriječiti njihov dolazak – vidjećemo”, rekao je Mektić.

On je naveo da je dolazak migranata u zimskom periodu već tri, četiri godine na istom nivou.

Mektić nije mogao potvrditi navode da pred granicom BiH, pretežno na njenom istočnom dijelu, dnevno čeka po skoro hiljadu migranata kako bi pokušalo ilegalno ući u BiH, navodeći da ne zna o kom broju je riječ.

Govoreći o zatvaranju prihvatnog centra “Vučijak” kod Bihaća, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu je podsjetio da je na sastanku u Briselu dogovoreno da se taj migrantski centar mora zatvoriti, ali da se prethodno mora naći nova lokacija.

“Vrlo teško je naći drugu lokaciju. Kada dođemo do neke lokacije problem su niži nivoi vlasti, od lokalnih zajednica pa nadalje, koji čine sve da spriječe otvaranje takvih centara u svojim sredinama”, objasnio je Mektić.

Specijalni izvjestilac UN za ljudska prava migranata Felipe Gonzales Morales prilikom nedavnog boravka u BiH rekao je da su uslovi u tom smještaju nehumani.