Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić očekuje da Nezavisni odbor prihvati inicijativu za smjenu Vilića

BiH

Ministar Mektić o Ibriću: Napadač nije evidentiran kao lice k

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izrazio je danas očekivanje da će Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH prihvatiti njegovu inicijativu za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića.

Mektić ovu policijsku agenciju smatra najodgovornijom za propuste koji su se dogodili tokom osiguranja skupa u Potočarima kada je na obilježavanju 20. godišnjice počinjenog genocida u Srebrenici napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U izjavi za Fenu Mektić je podsjetio da su nakon događaja u Srebrenici svi bili saglasni da se treba utvrditi odgovornost onih koji su napali Vučića, ali i onih policijskih agencija koje su osiguravale skup jer i oni snose dio odgovornosti za sigurnosne propuste.

Ministar Mektić inicijativu za smjenu Vilića pokrenuo je i ranije, što je jučer potvrdio i predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić jer je diskusija o Potočarima započela djelomično još na pretposljednjoj sjednici Odbora.

Tu inicijativu Nezavisni odbor ocijenio je tada preuranjenom, ali Mektić tako ne smatra jer bi inicijativa za njega bila preuranjena da ju je podnio prije samog događaja, no nakon toga inicijativu je obnovio.

Podvukao je da je Ministarstvo sigurnosti sačinilo informaciju u kojoj su analizirani svi aspekti događaja iz Potočara i na osnovu tih činjenica i izvještaja agencija konstatirano je da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela bila najodgovornija za osiguravanje tog skupa.

– U izvještaju sam naveo da su počinjeni grubi i neodgovorni propusti koje je počinila Direkcija, ali i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja je ponovo odbila odazvati se pozivu za osiguranja skupa putem svoje Jedinice za specijalnu podršku – naglašava Mektić.

Svi grubi propusti Direkcije, kako ih ministar naziva, precizno su nabrojani u informaciji koja će se naći i pred Vijećem ministara i pred parlamentom BiH.

– Smjenu sam zatražio jer sam se vodio principom da se jednom pošteno snosi odgovornost za propust koji se dogodi. Mevlid Jašarević je 40 minuta pucao ispred zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) dok su se oni dogovarali ko je nadležan. Sve se završilo brukom i sramotom. Niz je takvih događaja – smatra Mektić.

Najavio je da će insistirati na odgovornosti te je podvukao da niti jedan rukovodilac policijske agencije nema pravo na ovakve greške.

Kako je jučer rečeno Nezavisni odbor dobio je od ministra sigurnosti odgovarajuće materijale koji zahtijevaju određeni stepen tajnosti i posebnu proceduru upoznavanja te je zaključeno da se svi članovi Nezavisnog odbora prema važećim procedurama upoznaju o tim materijalima.

To bi trebalo biti učinjeno tokom ove sedmice, a nova sjednica Odbora zakazana je za 24. august kada će se ponovo otvoriti diskusija po prijedlozima resornog ministra.

Prvi zamjenik predsjedajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija kazao je, međutim, jučer da je preuranjeno donositi zaključak o tome da li je potrebna smjena Vilića jer to pitanje treba sagledati sa svih aspekata i donijeti odluku te da će tek kad se upozna o materijalima moći iznijeti svoj stav.