Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić pozvao građane na proteste: Spasite BiH i RS, ostadosmo bez omladine

BiH

mektic (4)
Foto: I. Kralj

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je danas na neefikasnost pravosudnog sistema u vidu sistemskog kršenja prava građana zbog neopravdano dugog trajanja sudskih postupaka.

U prilog tome, on je danas na pres-konferenciji u Sarajevu naveo da je Ustavni sud BiH, novom odlukom konstatirao povredu prava 150 apelenata na blagovremeno suđenje u drugim sudovima, kao i na djelotvorno korišćenje pravnog lijeka. Apelantima treba isplatiti odštetu po 1.000 KM, što je ukupno 150.000 KM. Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH je naređeno da za šest mjeseci obavijesti Ustavni sud je li preduzeo mjere protiv ove pojave, a izvršnoj vlasti u Federaciji BiH da također za šest mjeseci budu otklonjeni sistemski nedostaci vezani za kršenje prava na suđenje u razumnom roku.

Ministar sigurnosti BiH je gomilanje predmeta u sudskim ladicama nazvao “ladičarenjem“. Naveo je da su od 2008. do 2017. godine u Ustavnom sudu BiH donesene odluke na osnovu 1.447 apelacija vezanih za dužinu postupaka, kao i da je u proceduri još oko 600 sličnih predmeta.

– Na osnovu 1.447 donesenih odluka, apelantima treba isplatiti odštetu oko 1,8 miliona KM. Cijenu nerada, platit će, dakle, građani – konstatirao je Mektić.

Za akciju „Pandora“ tvrdi da je propala, jer je javno objavljena izjava jednog od uhapšenih Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, što je dalo prostora drugima da se pripreme za odbranu, utiču na svjedoke i sl.

– Predmet je uništen, samo ćemo plaćati odštetu onima koji su bili pritvoreni, a nema ni optužnice. Pa ko ima pravo to da radi? Ko to plaća? – zapitao je Mektić.

Naveo je i da u Ministarstvu sigurnosti veoma ozbiljno shvataju prijetnje upućene Srbima i Hrvatima na zapadnom Balkanu putem jednog web portala.

– Svaku takvu poruku uzimamo ozbiljno, provjeravamo ne samo ko stoji iza portala. Ne odobravam da se prijeti bilo kome i radimo na gašenju takvih portala mada sistemski treba kažnjavati one koji omogućavaju njihovu pojavu – rekao je ministar sigurnosti BiH.

Govoreći na pres-konferenciji o Radio-televiziji Republike Srpske rekao je da već dvije godine ta medijska kuća širi laži o njemu. Nije mu jasno zašto je on kontinuirano tema u programu RTRS-a, gdje protiv njega govore “razni eksperti za sve” kakvih u Banjoj Luci, naprimjer, ima “jedan na pet stanovnika”.

“Na pet stanovnika u Banjaluci imate jednog eksperta za bezbjednost. Eksperti u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji su ljudi od nauke i struke, profesori na fakultetima. Kod nas ne znaš ko ji je uhvatio i odakle su. (Dževad) Galijašević je ekspert za bezbjednost, terorizam, organizovani kriminal i još nešto”.

Ministar sigurnosti BiH je, odgovarajući na novinarska pitanja, izjavio da nema saznanja o eventualnim sigurnosnim rizicima večerašnjeg koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mostaru, ali i naglasio da je protiv bilo kakvih manifestacija s ratnohuškačkom retorikom i širenjem mržnje.

– Taman da Thompson pjeva o ljubavi, u sjećanju mi je njegova, prava fašistička pjesma „Jasenovac i Gradiška Stara“ – rekao je Mektić.