Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

Mektić predložio da poslanici plate 300.000 KM za nabavku automobila i da se odreknu plata na 90 dana

dragan mektic

Mektić je kazao da Vijeće ministara BiH ne radi svoj posao, ne upućuje Parlamentu BiH zakone na usvajanje, te da stoga Dom ne može kvalitetno raditi. Njegove kritike izazvale su burne reakcije poslanika SNSD-a

Dragan Mektić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH predložio je danas na sjednici ovog doma da se poslanici odreknu primanja plate 90 dana i da u tom roku Vijeće ministara BiH dostavi Predstavničkom domu prijedloge strateških zakona koji se odnose na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Mektić je kazao i da bi nabavku automobila od 300.000 KM koju namjerava izvršiti Parlament BiH trebali platiti poslanici jer prema njegovom mišljenju „ionako ništa ne rade“.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Mektić je ove prijedloge uputio u okviru rasprave o dnevnom redu na današnjoj sjendici Predstavničkog doma.

-Ovakav dnevni red koji već dobijamo već duži vremenski period je besmislen, nepotreban i neefikasan. Mi već godinu iz Vijeća ministara nismo dobili nijedan konkretan zakonski prijedlog, a posebno je problem što nismo dobili nijedan reformski zakon koji bi podrazumijevao ispunjenje iz 14 prioriteta koji bi značili da BiH ima namjeru da ozbiljno uđe u reformu i ispuni uslove da postane kandidat za EU. Ovakav dnevni red u kojem mi raspravljamo informacije i razne izvještaje je beskoristan za građane. Mislim da su sjednice PSBiH skupe i da nepotrebno trošimo ova sredstva uz nikakvu efikasnost BiH, a kad pročitam da je PSBiH ušla u nabavku tri službena automobila od 300.000 KM, pa hajdemo ih mi platiti da ih ne plaćaju građani – kazao je Mektić.

Na ovo Mektićevo izlaganje reagirao je Nebojša Radmanović (SNSD), predsjedavajući Predstavničkog doma koji je Mektićeve navode ocijenio „uvredom za 42“ poslanika. Radmanović je kazao da ovaj saziv Predstavničkog doma u rokovima izvršava sve obaveze, te da je na današnjem dnevnom redu niz inicijativa i četiri zakonska prijedloga koje su uputili poslanici.

– Danas ovaj dom nema iza sebe tačaka koje su na čekanju i ovakva vrsta kritike nije demokratija, nego kritizerstvo – kazao je Radmanović.

Mektić je replicirajući Radmanoviću kazao da je predsjedavajući Doma samo potvrdio njegove navode, jer je i sam kazao da se raspravlja i danas na sjednici o tačkama i zakonima koje su uputili poslanici, a ne Vijeće ministara što mu je posao.

-Sasvim je legitimno da poslanici predlažu zakone i inicijative i svaka im čast za to, ali šta će nam Vijeće ministara i izvršna vlast ako će poslanici raditi njihov posao. To je tuga, jad i čemer- zaključio je Mektić.

Zastupnica SNSD-a Snežana Bursać-Novaković kazala je Mektiću da je on “posljednja osoba koja može nekom držati slovo i moralna politička predavanja”.

– Bili ste ministar u prošlom sazivu Vijeća ministara i niko od vas nije vidio nikakvog dobra. Počet ćemo vas vraćati na vaša nedjela, počev od ratnih pa do poslijeratnih – kazala je između ostalog Novaković-Bursać.