Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Prije 20 godina su nam dolazile trupe UN-a, sada mi svoje šaljemo u svijet

BiH

mektic

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prošle sedmice boravio je u New Yorku gdje je u sjedišu Ujedinjenih nacija (UN) sa zvaničnicima te međunarodne organizacije predstavio planove o proširenju misije i budućem učešću policajaca iz BiH u mirovnim misijama UN-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Mektić je istakao kako je postignut prilično dobar rezultat, budući da BiH do sada na sličnim sastancima nije bila dovoljno prezentovana. BiH je, kako je rekao Mektić, od korisnika mirovnih misija UN-a prije dvadesetak godina, danas u poziciji da kao uspješna zemlja upućuje svoje policijske službenike u mirovne misije u svijetu.

“Sastao sam se sa određenim brojem ljudi iz UN-a, i to sa generalnim podsekretarom UN-a za mirovne operacije Herveom Ladsousom, pomoćnikom generalnog sekretara za vladavinu prava i sigurnosne institucije Dimitrijem Titovim i policijskim savjetnikom generalnog skretara UN-a Stefanom Fullerom. UN ima policijske misije u 13 zemalja, a BiH trenutno ima svoje policajce u tri mirovne misije: na Kipru, u Sudanu i Liberiji. Mislim da smo postigli visok stepen saglasnost da se proširi broj misija u kojima će učestvovati policajci u BiH, pa smo razgovarali o Kongu i Darfuru i mislim da nije problem i u ostalim mirovnim misijama. Očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti jedno pismo iz UN-a vezano za proširenje broja naših službenika u ovim kontingentima i da ćemo otpočeti procesduru selekcije naših policijskih službenika za te misije. Očekujem vrlo brzo posjetu BiH eksperata iz UN-a na tu temu, da sagledaju naše mogućnosti i kapacitete”, rekao je Mektić.

Ukoliko izvještaj UN-ovih eksperata bude pozitivan, postoji mogućnost da će u sjedište UN-a u New Yorku iz BiH biti upućen jedan ili više policijskih oficira koji će raditi na pitanjima policijskih misija.

“To neće biti neka visokoroangrana pozicija, ali ćemo izvršiti izbor jednog ili više oficira koje ćemo uputiti u sjedište gdje će direktorno raditi na tim poslovima. Tako ćemo imati svog policijskog čovjeka”, dodao je Mektić.

Podsjetio je kako je u okviru saradnje Ministarstva odbrane BiH i NATO-a u BiH uspostavljen Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) sa sjedištem u Sarajevu, a gdje se vrši priprema i obuka policijskih službenika za odlazak u mirovne misije, kao i odlazak vojnika.

“Taj centar je regionalnog karaktera i u njega dolaze i pripadnici iz regiona. To govorim, jer smo sad dobili konačno cerifikate UN-a za taj edukacijski centar i sada možemo izdavati certificikate našim policijskim i vojnim službenicima iz BiH i zemalja regiona da su prošli obuku. Nije mi poznato da negdje bliže na našim prostorima ima neko ovakve certifikate”, istakao je Mektić dodajući kako se Centar najvećim dijelom finansira kroz donacije.

Tokom proteklih 15 godina učešća BiH u mirovnim misijama, upućeno je 265 policijskih službenika dok se trenutno 33 nalaze raspoređeni u tri mirovne misije.

Učešće bh. policajaca u mirovnim kontinegentima UN-a u svijetu BiH ne košta ništa, dodao je Mektić.

“Učešće naših policajaca nas ne košta ništa, sve troškove snosi UN. Mi smo pravili računicu za ovih 15 godina učešća, možemo reći da je na račune u BiH leglo oko pet milion dolara”, zaključio je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je ustvrdio da je tokom bilateralnih sastanaka u New Yorku naglašena i ideja o formiranju posebnog bh. mirovnog kontingenta, grupe od oko 130 policijskih službenika koji bi se kao obučena grupa mogli uputiti u neku mirovnu misiju i tako preuzeti odgovornost za podržavanje mira u nekoj državi.

Prema riječima Mektića, ukoliko eksperti UN-a za takvu ideju “daju zeleno svjetlo”, bh. policijacima bi se mogle pridružiti i kolege iz zemalja regiona.

“Kada dođu eksperti napravit ćemo studiju, treba oprema i vozila, mislim da nemamo sredstava trenutno da to isfinansirano, ali postoji mogunost da to ponudimo nekim zemljama da nam kao donatori obezbijede takvu opremu i opreme našu jedinicu. Onda bi u sastavu bh. kontingenta možda mogli ući i pripadnici nekih drugih zemalja, možda vidimo i neku priču sa regionom, ali da praktično mi budemo nosioci mirovne misije u nekoj od zemalja”, zaključio je Mektić.