Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Mektić: S paradžematima ne treba razgovarati, nego ih raščistiti

14/03/2016

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da paradžemate, koji su izvan sistema Islamske zajednice u BiH, treba raščistiti, a ne razgovarati sa njima.

“Nećemo im dozvoliti da formiraju udruženja u privatnim objektima i kućama, mimo Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica”, rekao je Mektić za današnje Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja bit će usmjerena na one koji nastupaju sa pozicije ekstremizma i radikalizma.

Onima koji ne budu htjeli da sarađuju sa Islamskom zajednicom i institucijama BiH ili odbiju zatvaranje, Mektić poručuje da “mogu pokušati da djeluju ilegalno, ali će biti procesuirani”.

Mektić kaže da je sa poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem dogovoren sastanak na kojem bi trebalo da bude razriješene neke dileme prije nego što u vezi sa pitanjem paradžemata budu usaglašene aktivnosti svih policijskih agencija u BiH.

Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH krajem prošle godine obavezalo je sve glavne imame da do kraja januara razgovaraju sa organizatorima i predvodnicima paradžemata na području svojih medžlisa i pozovu ih na djelovanje pod okriljem Islamske zajednice.

U BiH postoje 64 paradžemata koji su u nadležnim sudovima registrovani kao udruženja građana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.