Krišto: Nema kompromisa za Mostar, prijedlog o dvije općine neprihvatljiv

BiH

borjana kristo

U ovom trenutku ne vidim da je došlo do određenih kompromisa kada je u pitanju implementacija presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezana za Grad Mostar, rekla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

Navela je da se između HDZ-a BiH i SDA traže kompromisna rješenja za implementaciju presude Ustavnog suda BiH, ali da se sve što bi se i dogovorilo između dvije političke opcije mora dogovoriti i sa ostalim političkim predstavnicima u BiH.

“Politički stavovi ne znače da su to samo politički stavovi dvije političke opcije kako se to u javnosti želi prikazati. To podrazumijeva šire dogovore jer se provedba odluke Ustavnog suda BiH odnosi na Izborni zakon BiH, a on je nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH”, navela je Krišto.

U javnosti se posljednjih dana digla velika prašina oko navodnog prijedloga SDA o podjeli Grada Mostara na dvije općine.

“To je najbolje da pitate one koji su zapravo predlagatelji takvih rješenja. Mogu reći da iz razgovora u kojima sam sudjelovala su nuđena nekakva rješanja koja su bila na tragu toga, iako se to na neki način pokušavalo reći da je to nadležnost, kao da to nije izravno podjela. Međutim, uistinu ne znam kako takva definicija ako je to podjela u smislu nadležnosti i zakonodavne i izvršne vlasti. To je svakako podjela na dvije općine, što je protivno stavovima HDZ-a BiH, jer se mi u principu zalažemo za jedinstven grad Mostar”, naglasila je Krišto.

Ona je istakla da Izborni zakon BiH i Statut Grada Mostara uređuje kako se biraju vijećnici u Gradsko vijeće Grada Mostara, te da odluka Ustavnog suda BiH ne govori o izbornim jedinicama.

“Ona govori zapravo o vrijednosti glasa. Kada je u pitanju vrijednost glasa, može se tu naći mjera na ovaj ili onaj način ili sa jedinstvenim odnosno višečlanim izbornim jedinicama kao što sada govore rješenja da se izbori u Gradu Mostaru provode u višečlanim izbornim jedinicama. Znači, tako da odluka Ustavnog suda BiH ne prejudicira određene prijedloge rješenja. Ona govori o nejednakoj vrijednosti glasa, odnosno da je jedan glas u jednoj izbornoj jedinici vrijedniji 400 posto odnosno 400 puta više nego glas u drugoj”, kaže Krišto.

Ustavni sud BiH je odlukom iz 2011. godine suspendovao pojedine odredbe Statuta Grada Mostara koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, a usljed izostanka političkog dogovora o načinu rješavanja tog pitanja, u Mostaru nisu održani lokalni izbori 2012. godine.

Centralna izborna komisija BiH najavila je kako će lokalni izbori u BiH biti održani 2. oktobra, te da će sredinom maja biti donesena odluka o njihovom raspisivanju. Do tada je krajnji rok do kojeg u Parlamentarnoj skupštini BiH trebaju, odnos mogu biti usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje će biti moguće primijeniti na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine.

“Početak petog mjeseca je rok za rješenja implementacije presude Ustavnog suda BiH vezano za Grad Mostar o kome svi govorimo obzirom da smo u izbornoj godini i da su pred nama lokalni izbori. Naime, od donošenja odluke o raspisivanju izbora bilo općih ili lokalnih ne može se mijenjati Izborni zakon BiH. Tako da u tom smislu smo na neki način limitirani, odnosno ograničeni. Ali evo imamo još nekakav prostor za postizanje dogovora, kompromisa pa ukoliko ga bude ja se nadam da ćemo moći i implementirati to što se dogovori, naravno ukoliko se to dogovorimo kroz izmjene zakonskih rješenja”, navela je Krišto.

Interresorna radna grupa za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH inače, uopće nije došla do prijedloga, odnosno nije razmatrala bilo kakve prijedloge vezano za Grad Mostar.

“Interresorna radna skupina je zauzela stavove da unutar nje nema nekakve vrste dogovora, odnosno kompromisa oko toga. Čekali su se politički stavovi. Mi smo sada na neki način to dogovorili na posljednjoj sjednici Interresorne radne skupine da utvrđena rješenja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH idu u parlamentarnu proceduru. Treba da se prečiste tekstovi tako da ih još nismo uputili. Znači da trebamo usvojiti to izvješće što ćemo dogovoriti na sljedećoj tako da potom bi uputili utvrđene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH ne čekajući ove prijedloge rješenja za Grad Mostar. Ukoliko se dogovori za Grad Mostar postignu nije problem dok budu u proceduri i ranije utvrđena rješenja da se i ta upute u parlamentarnu proceduru, a sve vezano za rokove koji se moraju ispoštovati”, istakla je u razgovoru za Anadolu Agency Borjana Krišto koja je članica Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.