Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić sa švedskim ministrom unutrašnjih poslova: Poboljšati saradnju

Anders Ygeman – Dragan Mektic

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, i Anders Ygeman, ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Švedske, danas su dogovorili poboljšanje već uspostavljene saradnje u borbi protiv krijumčarenja oružja i terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema Mektićevim riječima, zaključeno je da BiH i Švedska imaju određene zajedničke probleme i izazove, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju za dvije zemlje, a to su, prije svega, terorizam i borba protiv terorizma, te krijumčarenje oružja.

“Nadam se da će ova posjeta dodatno razviti naše dobre odnose kada su u pitanju bezbjednost i policijska saradnja. Ministru Ygemanu sam predstavio našu inicijativu o uspostavi regionalnog centra za borbu protiv teroroizma, radikalizma i krijumčarenja oružja na području Zapadnog Balkana. Za sada imamo podršku pojedinih evropskih zemalja i Brisela. U realizaciji te inicijative smo već odmakli i u aprilu ćemo imati konferenciju gdje ćemo najvjerovatnije potpisati političku izjavu za uspostavu jednog ovakvog centra. Stoga sam zamolio švedskog ministra da nam pomogne svojim iskustvima kako bismo uspostavili što efikasniji centar”, kazao je Mektić.

On je švedskog ministra upoznao sa, kako je kazao, osnovnim problemima sa kojima se suočava BiH kada su u pitanju terorizam i radikalizacija, ali i sa onim što BiH čini kako bi se efikasno borila sa ovim izazovima.

Mektić je informisao Ygemana o činjenici da je na području Balkana veliki broj oružja dvojne namjene koji se može koristiti u terorizmu izvan svake kontrole, te da postoje krijumčarski kanali kojima oružje sa ovog područja stiže u Francusku i Švedsku.

“Konstatovali smo da u borbi sa krijumčarenjem oružja moramo uspostaviti online komunikaciju između naših zemalja kako bi se efikasnije borili sa ovom vrstom kriminaliteta”, dodao je Mektić.

Švedski ministar je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka dobre saradnje između njegove zemlje i BiH.

“Prije nekoliko godina predstavnici naših država potpisali su bilateralni sporazum u policijskoj saradnji. Sada smo diskutovali o tome kako da dalje unaprijedimo tu saradnju. Tražili smo načine kako da bolje razmjenjujemo informacije kako bismo vodili efikasniju borbu protiv krijumčarenja oružja i terorizma. Iskreno se nadam da će to unapređenje dovesti do konkretnih rezultata u borbi sa krijučarenjem oružja, te da će se oni osjetiti u obje zemlje. Pozdravljam i regionalnu inicijativu koju je BiH pokrenula. Smatram da je to dobra baza da se zajedničkim snagama borimo sa krijumčarenjem oružja, ali i sa teroroizmom i radikalizmom”, rekao je Ygeman.

Bh. ministar Mektić je nakon sastanka iskoristio priliku da švedskom kolegi u duhu dobrih odnosa preda notu vezano za sporazum o policijskoj saradnji. Notom se izražava puna opredijeljenost BiH za provođenje sporazuma, a u njoj su i kontakti u cilju brže razmjene informacija u borbi protiv krijumčarenja oružja i terorizma.