Biznis

Sarajevo na 158. mjestu liste najboljih gradova za život na svijetu

23/02/2016

Beč je najbolji grad na svijetu po kvalitetu života, pokazuje nova lista britanske konultantske kompanije Mercer, na kojoj je od 230 gradova Sarajevo zauzelo 158. mjesto.

Među prvih pet gradova po kvalitetu života su i Cirih, Okland, Minhen i Vankuver.

U centralnoj i istočnoj Evropi, najbolje je plasiran Prag, na 69. mjestu, dok su od gradova u regionu Ljubljana na 76. i Budimpešta na 77. mjestu.

Sa Balkana su među prvih 100 i Atina (87.) i Zagreb na (98.). Bukurešt je na 109., Sofija na 115., Istanbul na 122., Beograd na 141., Sarajevo na 158., a Skoplje na 159. mjestu.

Od rangiranih gradova iz regiona najniži kvalitet života ima Tirana na 179. mjestu.

I pored nedavnih sigurnosnih problema, socijalnih previranja i zabrinutosti za ekonomiju, evropski gradovi i dalje nude najbolji kvalitet života, navodi Mercer, dodajući da je sigurnost jedan od ključnih činilaca koje multinacionalne kompanije razmatraju kada šalju svoje radnike u inostranstvo, pošto to utiče na ličnu sigurnost, ali i može značajno uticati na troškove naknada.

Mercer navodi da listu sastavlja kako bi omogućio multinacionalnim kompanijama i poslodavcima da daju adekvatnu naknadu za život u inostranstvu. Za poziciju na listi važni su lična sigurnost zasnovana na unutrašnjoj stabilnosti, podacima o kriminalu, radu sigurnosnih službi i odnosima zemlje s drugima. Luksemburg je prvi na listi kad je riječ o ličnoj sigurnosti, a slijede Bern, Helsinki i Cirih, dok Bagdad i Damask dijele posljednja dva mjesta.

U Evropi su poslije Beča, Ciriha i Minhena, najbolje plasirani Diseldorf (šesto mjesto), Frankfurt (sedmo), Ženeva (osmo) i Kopenhagen (deveto). Najlošije plasirani su Kijev (176.), Tirana (179.) i Minsk (190.).

Kad je riječ o sigurnosti, više gradova je plasirano znatno niže zbog terorističkih napada ili socijalnih nemira u prethodnim godinama. Najnesigurniji gradovi iz Evrope na listi su Kijev (189.), Sankt Peterburg (197.) i Moskva (206.), mada su ta tri grada generalno bolje plasirana na 176., 174. i 167. mjestu. U dvije Amerike, kanadski gradovi zauzimaju najbolje pozicije Vankuver (5.), Toronto (15.) i Otava (17.). U SAD, prema Merserovoj listi, San Francisko ima najbolji kvalitet života na 28. mjestu, slijede Boston (34.), Honolulu (35.), Čikago (43.) i Njujork (44.).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.