Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijska opozicija prihvatila predloženi prekid vatre od subote

sirija

Čelnik Vrhovnog pregovaračkog komiteta sirijske opozicije Riyad Hijab je izjavio da je opozicija prihvatila sporazum o prekidu sukoba u Siriju pod uvjetom da se okonča opsada svih gradova, dopremi humanitarna pomoć, oslobode zatvorenici i okončaju zračni i kopneni napadi na civile, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su zvaničnici SAD-a i Rusije objavili da su postigli dogovor o prekidu vatre u Siriji, Komitet je u pisanom saopćenju, koje potpisuje Hijab, saopćio da prihvata međunarodne napore u pravcu okončanja neprijateljstava u Siriji.

Navodi se da će pregovarački tim sirijske opozicije i dalje podržavati međunarodne inicijative kako bi se uspješno došlo do okončanja krvoprolića i početka pregovora koji će uključivati sve strane.

„Međutim, mi istodobno imamo i kapacitet da sa sirijskim režimom razgovaramo i jezikom koji on razumije“, navodi se u tekstu saopćenja.

Hijab podsjeća da je jučer održan sastanak opozicije u Rijadu na kojem je razgovarano o mogućnosti postizanja sporazuma o primirju koji će garantirati da se odgovornim za stradanja u Siriji smatraju tamošnji režim, Rusija, Iran i njihovi militantni elementi, te dati garancije poštivanja rezolucija Ujedinjenih nacija.

„Naš stav je jasan. Mi ispunjavamo dio obaveza koje smo preuzeli odlukama donesenim na pregovorima u Minhenu i ponašamo se u okvirima ovlasti Komiteta koje su nam dale naše grupe. Nastavit ćemo saradnju i raspravu u procesu sa međunarodnim partnerima“, poručio je Hijab.

Predloženo primirje prihvatila je, kako prenosi agencija Associated Press, i vlada odana sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu, koja je najavila nastavak akcija protiv terorista ISIS-a i sirijskog krila Al-Kaide.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije su dan ranije postigli dogovor o prekidu vatre u Siriji, koji će stupiti na snagu u subotu, 27. februara.