Opozicija zadovoljnja obaranjem Zakona o radu

BiH

parlament fbih
Foto: Arhiv Fokusa

Opozicione stranke DF, SDP i Naša stranka zadovoljne su jer je Ustavni sud FBiH ocijenio da je procedura po kojoj je Parlament FBiH donio Zakon o radu, neustavana, piše nvoinska agencija Patria.

Predsjednik kluba DF-a Dženan Đonlagić rekao je da je DF od samog početka upozoravao na mnoge nelogičnosti, kada je u pitanju donošenje Zakona o radu, ali vladajuće stranke to nisu željele prihvatiti.

Damir Mašić iz SDP podsjetio je kako Zakon o radu FBiH nije samo donesen po neustavnim procedurama, već je on nanio i određene štete po Federaciju BiH. Mašić je podsjetio da je Zakonom o radu inspektorima rada zabranjeno da kontrolišu tržište u kantonima, što je bio cilj HDZ-a BiH.

Mašić je rekao da se nada da će Vlada, u ponovnoj proceduri, ispraviti greške u Zakonu o radu. Mašić je Paramentu FBiH postavio i pitanje ko će snositi odgovornost zbog donošenja Zakona o radu, suprotno Ustavu FBiH, piše Patria.

Podsjećamo, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu u kojoj stoji da je Zakon o radu ovog entiteta donesen suprotno Ustavu FBiH i Poslovniku o radu. Time je ovaj zakon stavljen van snage.

Kako je saopćeno iz Ustavnog suda FBiH, sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH u dijelu odlučivanja o Zakonu o radu održana je u suprotnosti sa Pravilnikom o radu i Ustavom.

Parlament FBiH će se o ovom zakonu morati ponovo izjasniti.