Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Snažna podrška antiterorističkim inicijativama

mektic-ministarska-konferencija-sofija

Nova dinamika terorizma, ratni sukobi i konflikti širom svijeta, odlasci građana Evrope na teroristička ratišta u Iraku i Siriji, te njihovi povraci iz zona sukoba, kao i migraciona kriza predstavljaju veliki sigurnosni izazov za sve zemlje Evrope, pa tako i zemlje Podunavlja – istakao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na Ministarskoj konferenciji o borbi protiv terorizma u dunavskom regionu, koja se održava u Sofiji.

Efikasno odgovoriti na ove sigurnosne prijetnje, te zaštititi prije svega vlastite nacionalne sigurnosne interese, ali i doprinijeti sveukupnoj sigurnosti regije i miru i stabilnosti u svijetu, kako je dodao Mektić, obaveza je koja se postavlja pred sve države regije.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina kao članica Anti-ISIL koalicije daje snažnu podršku svim antiterorističkim inicijativama i spremna je podržati i prioritete predložene u sigurnosnoj Strategiji dunavske regije. Posebno je podržao unaprjeđenje saradnje i razmijene operativnih informacija u oblastima granične sigurnosti i obavještajnog rada.

Tokom konferencije razgovarano je i o razvijanju suradnje u oblastima zaštite i spašavanja, odnosno zaštite kritične infrastrukture. Ministar Mektić je podržao ovu inicijativu te naglasio značaj očuvanja regije sigurnom, a time i privlačnom za buduće velike energetske, infrastrukturne i investicijske projekte, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovaj skup je organiziran u okviru Prioritetne oblasti br. 11 (“Sigurnost”) iz Evropske strategije za dunavski region, kojeg zajednički koordiniraju Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke te Ministarstvo za unutrašnje poslove, izgradnju i transport pokrajine Bavarske.