Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pet učenika povrijeđeno u eksploziji u Turskoj

turska eksplozija ucenici

Pet učenika jedne škole u Diyarbakiru, na jugoistoku Turske s većinskim kurdima, povrijeđeno je danas u eksploziji jedne naprave, a pripisuje se vlastima Radničke stranke Kurdistana (PKK), saznaje se od sigurnosnih službi.

Eksplozija se dogodila u osnovnoj školi u okrugu Baglar dok su učenici bili okupljeni u dvorištu za rekreaciju posljednjeg dana semestra, precizirali su zvaničnici sigurnosnih službi koji su željeli ostati neimenovani.

Eksplozivna naprava je ubačena izvana u dvorište, prema ovim izvorima, koji su potvrdili da je napad djelo PKK-a. Lakše povrijeđeno krhotinama stakla, pet učenika je upućeno na hospitalizaciju.

Nakon više od dvije godine primirja, kurdski sukob je obnovljen prošlog ljeta, prekinuvši mirovne pregovore iz kraja 2012. godine, islamsko-konzervativne vlade sa zatočenim pobunjeničkim šefom Abdullahom Ocalanom.

Pobunjenici su nastavili napade na policiju i vojnike, a oštre borbe se vode u nekoliko gradova koji su bili obuhvaćeni prekidom vatre između turskih snaga sigurnosti i mladih pristalica PKK-a. Ovi sukobi su pričinili brojne žrtve na obje strane i poginuli se deseci civila.

Prije sedam dana je eksplodirao kamionet ispred zapovjedništva u Cinaru, južno od Diyarbakira, ubivši jednog policajca i pet civila, od kojih je dvoje djece.

PKK je preuzeo odgovornost za ovaj napad, i uputio je izvinjenje za pogibiju civila.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u više navrata posljednjih sedmica ponovio svoju spremnost da “iskorijeni” pobunu i isključi sve pregovore s PKK-om, objavio je Le Figaro.