Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Trenutno se na sirijskom ratištu nalazi 115 državljana BiH

BiH

dragan mektic

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao da je ukupno do sada na sirijsko-iračkom ratištu boravilo ili još uvijek boravi 226 punoljetnih državljana BiH.

Po njegovim riječima, trenutno se sad na sirijskom ratištu nalazi 115 bh. državljana.

– To su operativni i obavještajni podaci sa kojima mi raspolažemo i za svakog ovog pojedinca imamo ime, prezime i imamo određenu vrstu dosijea – kazao je Mektić, odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Borislava Bojića o broju osoba iz BiH koje učestvuju na stranim ratištima i broju onih koji su se vratili sa tih ratišta.

Bojić je tražio i podatke o krivičnom gonjenju tih osoba zbog kršenja važećih zakona u BiH koji se odnose na zabranu učešća u ratovima u drugim zemljama.

– Od ovih 115 koji se sada nalaze na sirijskom i iračkom ratištu, 65 je muških punoljetnih državljana BiH i 56 ženskih punoljetnih državljana BiH, odnosno osoba ženskog spola – naveo je ministar Mektić.

Po njegovim riječima, na ovom dijelu ratišta, od ukupnog broja poginulo je 65 državljana BiH, a vratilo se do sada 46.

– U ovaj broja nisu uračunata djeca, jer je jedan broj ovih osoba otišao porodično – muž i žena zajedno sa djecom. Ukupno se, prema našim obavještajnim podacima nalazi 57-oro djece, maloljetnih državljana BiH – kazao je državni ministar sigurnosti.

Iznio je i podatak da od ovih 46 osoba koje su se vratile u BiH, 20 njih je procesuirano u smislu da su donesene sudske presude, da li u prvostepenom postupku ili su već pravosnažne, a protiv 26 osoba je u toku određena vrsta postupka.

– Niti jedna od ovih 46 osoba i ovih 26 koje su još u nekom procesu, nije se vratila, a da nije bila operativno tretirana u smislu da je privođena, obavljen s njom informativni razgovor, izvršeni pretresi stanova, kuća, svih prostorija koje koriste, izuzeta sva oprema koja bi se mogla u toku postupka vještačiti i pomoću koje bi se moglo doći do određenih dokaza – pojasnio je Mektić.

Po njegovim riječima, u toku ove godine samo je jedna ženska osoba, državljanka BiH, otišla u Siriju i to radi sklapanja šerijatskog braka.