Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Tužilaštvo BiH obmanjuje javnost

mektic – press1
FOTO: I. Kralj

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine demantiralo državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića da broj podigutih optužnica u protekle tri godine nije 35, nego 580, on je danas na vanrednoj konferenciji za medije kazao da se njegov podatak odnosio samo na korupciju.

Naime, Vijeće ministara BiH je od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH dobilo dokument s posebnim osvrtom na korupciju, koji će biti tema posebne sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a koje je Vijeće ministara razmatralo na sjednici u četvrtak.

– Dobili smo dokument od VSTV-a s posebnim osvrtom na korupciju. Od 17 strana samo se u jednoj rečenici navodi da je Tužilaštvo BiH od 2014. do 31. decembra 2016. donijelo 140 naredbi za neprovođenje istrage, 90 naredbi za provođenje istrage, istragu je obustavilo u 40 slučajeva, a podiglo 35 optužnica. Ništa nisam krivo prenio da me demantuju – istakao je Mektić.

Tužilaštvo BiH: Mektić obmanjuje javnost

Naveo je da su u demantiju Tužilaštva iznesena sva krivična djela koja su radili u navedenom periodu, između ostalog, ratne zločine, povrede humanitarnog prava, oduzimanje rezanog duhana…

– Govorim o korupciji. Ovo je pokušaj još jedne obmane svih naroda u BiH zbog nerada i korupcije koje imaju u vlastitim redovima – rekao je Mektić.

Tužilaštvo BiH danas je izdalo saopćenje za javnost u kojem tvrde da je izjava državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića da je ta institucija za tri godine podigla 35 optužnica neistinita te da time nanosi štetu njihovom ugledu.

– Iako je Tužilaštvo BiH u protekle tri godine (2014., 2015. i 2016.), za krivična djela iz svoje nadležnosti, među kojima i za najteže oblike krivičnih djela, ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, finansijski kriminal, porezne utaje, terorizam i druga krivična djela podiglo 580 optužnica protiv 1.276 osoba, ministar Mektić u istupu u medijima je izjavio da je Tužilaštvo za protekle tri godine podiglo 35 optužnica – navedeno je saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Ove izjave, kako se navodi u saopćenju, samo su nastavak iznošenja netačnih podatka o instituciji Tužilaštva BiH.