Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: U 2015. godini nepromijenjeno stanje sigurnosti

BiH

dragan mektic

Članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razmatrali su danas u Sarajevu Informaciju o stanju sigurnosti u BiH za 2015. godinu, a nadležni ministar Dragan Mektić novinarima je kazao da nema poboljšanja sveukupnog stanja, ali ni usložnjavanja situacije.

Potvrdio je da je ova informacija usvojena te da je odlučeno da se ona uputi u Parlamentarnu skupštinu BiH da bi se poslanici i delegati o njoj upoznali.

Kazao je da su u toj informaciji sadržani svi ključni pokazatelji o strateškim sigurnosnim izazovima u BiH s konkretnim pokazateljima šta se sve preduzelo i koji su rezultati ostvareni u oblasti stanja sigurnosti u cijeloj BiH i kad su u pitanju strateški izazovi kao što je terorizam i organizirani kriminal.

Informacija sadržava i podatke o imovinskim deliktima, zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana te stanju javnog reda i mira.

– U poređenju s prethodnim godinama nema nekog poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti, ali nema ni usložnjavanja sigurnosti u odnosu na raniji period. Trebamo postizati bolje rezultate i pružati više imovinske i lične sigurnosti našim građanima – stav je Mektića.

Osvrnuo se i na pitanje paradžemata u BiH koji su odbili da djeluju u okviru Islamske zajednice, naglasivši da će se njihov status utvrđivati.

Dodao da je sa sigurnosnog aspekta potrebno prikupiti niz drugih informacija i podataka vezano za paradžemate i pojedince koji u okviru njih djeluju, ali i statusu imovine s kojom raspolažu te je najavio da će nakon toga “država reagirati”.

– Nećemo tolerirati nikakve oblike uspostave novih udruženja u smislu da djeluju izvan postojećih vjerskih zajednica unutar BiH – zaključio je Mektić.