Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić u Parlamentu: Nema informacija o terorističkim prijetnjama u Trebinju

BiH

mektic

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine ne raspolažu informacijama da u Trebinju borave osobe povezane s ekstremističkim pokretima niti da u tom gradu postoje terorističke prijetnje ili organizacije koje bi predstavljale opasnost po sigurnost BiH, potvrdio je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

On je na taj način odgovorio na pitanje poslanice Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandre Pandurević, postavljeno na sjednici, a s ciljem da se umire građani Trebinja jer je objavljeno da se košarkaški kamp u tom gradu neće održati zbog terorističkih prijetnji.

Mektić je kazao da je informaciju o sigurnosnoj situaciji u tom gradu dobio od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije, Agencije za koordinaciju policijskih tijela, Službe za odnose sa strancima i Obavještajno-sigurnosne službe (OSA).

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović, pozivajući se na ekspoze predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, pitao je dokle se došlo sa utvrđivanjem Prijedloga zakona o strateškim investicijama u BiH, formiranjem Banke za obnovu i razvoj BiH te formiranjem Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Podsjetio je da je Zvizdić u ekspozeu najavio te ciljeve, a posebno se osvrnuo na to da bi Vijeće za nacionalnu sigurnost trebalo ojačati koordinaciju između sigurnosnih agencija čime bi na viši nivo bila podignuta sigurnost u BiH.

Zvizdić je odgovorio da su brojni ciljevi iz ekspozea ostvareni posebno oni koji se tiču ubrzanja evropskog puta BiH koji je nekoliko godina bio u zastoju, ali je kazao i da je tokom ovog mandata unaprijeđena saradnja među policijskim i sigurnosnim agencijama.

– Također, sigurnost u BiH je unaprijeđena zbog čega u tom smislu imamo stabilnu situaciju. Dvije godine nije bilo incidenta koji bi bio okarakteriziran kao terorizam ili kao prijetnja po nacionalnu sigurnost – potvrdio je Zvizdić.

Kada je u pitanju Banka za obnovu i razvoj BiH, pismeno je predloženo formiranje takve banke koja i bila oformljena kao fond i on bi bio vezan za ekonomski razvoj BiH i ulaganje u privredni kapacitet BiH.

Taj prijedlog nije dobio podršku svih ministara u Vijeću ministara, ali ni entitetskih nivoa vlasti koji su konsultirani, a Zvizdić je dodao da bi taj fond značio napredak za BiH te je najavio da će se na tom nastaviti raditi iako nije optimista da će se on i oformiti.

Poslanik SDP-a Denis Bećirović ponovo je danas aktualizirao pitanje kršenja ljudskih prava u slučaju Fate Orlović u čijem je dvorištu izgrađena pravoslavna crkva.

Zamjenik ministrice za ljudskih prava i izbjeglica Predrag Jović potvrdio je da je iz Ustavnog suda BiH odgovoreno da je Orlović 2014. godine podnijela apelaciju, a Ustavni sud je donio odluku u ovom predmetu krajem septembra ove godine i ona će biti dostavljena apelantici.

Također, dodao je, iz Institucije ombudsmana rečeno je da se neće miješati u proces odlučivanja sudova podsjećajući da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, ali će u slučaju da bude donesena presuda u korist Fate Orlović, ta institucija zahtijevati provođenje presude.

Arnaut predložio da se razmatra informacija o putovanjima ministra Crnatka

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut (SBBBiH) je, prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice tog doma, predložio uvrštavanje informacije o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra vanjskih poslova BiH drugim državama te njihovoj svrsi za interese BiH i njenih građana.

Arnaut je obrazložio da je , prema podacima dostupnim na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, utvrđeno da je ministar Igor Crnadak tokom manje od 10 mjeseci 2017. godine imao 44 različita putovanja, odnosno posjete drugim državama.

Dodao je da su samo četiri posjete opisane kao službene, jedna kao bilateralna, dok se ostala putovanja odnose na učešće na konferencijama, forumima, na prisustvo otvaranju objekata, itd.

Arnaut je napomenuo da, istovremeno, ministar Igor Crnadak gotovo nikada ne prisustvuje sjednicama domova Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanica Aleksandra Pandurević (SDS) je kazala kako misli da je uvrštavanje ove tačke „apsolutno besmisleno“.

Po njenim riječima, i ova putovanja su promocija interesa BiH i lobiranje za interese BiH.

Pandurević je ustvrdila i to da je ministar Crnadak danas „meta“ zbog izjava i svog stava prema NATO-u.

Poslanica Milica Marković (SNSD) je ustvrdila da je angažman i rad ministra vanjskih poslova u prethodne tri godine, od svih ministara, dao najmanje koristi ovoj zemlji.

Podržala je da ova tačka bude razmatrana, ali ne danas nego na nekoj od narednih sjednica kako bi se kvalitetno pripremili za raspravu s obzirom na to da su materijal dobili danas.

– Pored toga što je on vrlo skupo koštao poreske obveznike ove zemlje, njegova putovanja su dala vrlo negativan efekat, posebno na RS. To je jedan od rijetkih primjera, mislim do danas jedini primjer ministra iz srpskog naroda u Vijeću ministara BiH koji je svoju poziciju koristio da nablati i okleveće institucije RS-a – ustvrdila je Marković.

Poslanik Sadik Ahmetović (Nezavisni blok) je podsjetio kolege da je prije dvije godine pokrenuo inicijativu za smjenu ministra Crnatka, ali to nikada nije bilo na dnevnom redu.

– Tada sam to tražio iz jednog razloga, zato što je zabranio uposlencima MVPBiH da učestvuju u obilježavanju 20. godišnjice genocida u Potočarima – naveo je Ahmetović.

U vezi s današnjom inicijativom poslanika Damira Arnauta, kazao je da u principu nema problem da ministar vanjskih poslova putuje, ali ima problem ako su ta putovanja uzaludna.

Stoga misli da treba otvoriti takvu raspravu u parlamentu i vidjeti da li su ta putovanja imala svrhe, „koliko je BiH bliža EU u zadnje tri godine ili koliko je ona bliža NATO paktu u ove tri godine“.

Poslanici još uvijek raspravljaju o dnevnom redu današnje sjednice.