zastupnik u psbih

Mektić: Zamislite, potkovani Milan Tegeltija na čelu pravosuđa

SnapShot(5)

Ja sam mislio da ima jedan Bog, a Sanja Vulić kaže da ima još jedan, a evo i vi ste sami Bog za sebe

Dragan Mektić, poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj tematskoj sjednici o stanju u pravosuđu u BiH i o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Tužilaštva BiH zahvalio se što su se sjednici odazvali čelnici pravosudnih institucija, a pri tome se i začudio.

– Nadam se da mi nećete zamjeriti, ali evo da se prekrstim i da se zahvalim ovima iz VSTV- a i Tužilaštva BiH što su uslišili naše molbe i umilostili se da dođu danas ovdje i da prisustvuju ovoj sjednici. Inače, svaki put kad je bio pokušaj da dođu da raspravljamo o propustima, o neodgovornosti, o nedostacima oni su to pokušali politizovati govoreći da je to politički pritisak i utjecaj na njih i da oni nemaju obavezu prema Parlamentu niti da dolaze – kazao je Mektić.

Ocijenio je da je pravosuđe u BiH pod političkim utjecajem i pritiskom, te da je i on samo kako je kazao žrtva pravosuđa.

– Oni su sada pod strašnim političkim utjecajem i mi pokušavamo da vidimo ima li načina da izvučemo tu stvar iz političkog utjecaja. Četiri godine govorim da pravosudni sistem ne radi i da je korumpiran, kriminalizovan i zaradio sam optužnicu. „Ok.“ Ali, ne možete govoriti Vi gospodine Tegeltija, „zamislite neki optuženi Dragan govori o pravosuđu“. Pa, šta ako sam optužen. Postoji li presumpcija nevinosti. Ali, ja sam rekao – zamislite potkovani Milan Tegeltija na čelu pravosuđa. I to je činjenica , to se vidi, postoji snimak gdje se sve vidi i na kraju pare ovo pare ono i nikom ništa. Za Vas je istraga završena za tri dana. Da bi kasnije konstatovali da je nedopuštena prijava protiv Vas. Ja sam mislio ima jedan Bog, Sanja Vulić kaže ima još jedan Bog, a Vi ste gospodine Tegeltija Bog za sebe – kazao je Mektić, upitavši Tegeltiju ima li on ikakve moralne odgovornosti.

Mektić se obratio i Gordani Tadić, glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH.

– A, tužiteljica je jednim danas skandaloznim govorom, neprimjereno prijetila prstom, govorila ko se zadnji smije najslađe se smije. To nije pritisak na nas da pazimo šta ćemo pričati? I tužiteljica je pričala i o virusu ovdje. O koroni. Pa, ima ljekara ovdje , tri četiri oni su mogli to reći. A, Vi da dođete da kažete da bi bilo pametnije da pričamo o virusu ili migrantima, a Vi ste na čelu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija. Kažete , vidjet ćemo ko je prespavao. A, shvatio sam ja da upirete prostom u mene. Šta vi znate o migracijama ? Niste se uspjeli dokazati. Vi osam istraga imate protiv mene. Sve što sam rekao, Vi ste otvorili istragu. Kad se otvori predmet „diploma“, vi tu ne nađete sebe, a otvorite predmet protiv svih bezbjedonosnih agencija i tražite da mi dostavimo diplome. Nemate pravo to da radite, možete ako ima osnov sumnje, a inače nemate. Tri godine moju diplomu ispitujete, da bi me ucjenjivali. Možete me osuditi na 10 godina zatvora neću da šutim o vašem kriminalu i korupciji. Gdje Vam je predmet „Pandora“ ? Je li se spominjao kao proces stoljeća. Gdje je sada? Bilo ih je 37 optuženih. Gdje je novac? Gdje je konfiskovana imovina? To je Vaša bruka, Vi ste bruka za ovaj sistem. Mladi ljudi idu zbog vas. Zato što nema pravne sigurnosti, pravne države, vladavine zakona. Gdje je predmet „Bosnalijek“, gdje je krađa identiteta što je proslijeđeno Tužilaštvu, gdje je David Dragičević, gdje je afera „Duhan“, 56 tona duhana nestalo. Preko tri miliona maraka materijalne štete – nabrojao je Mektić.

Mektić je spomenuo i procese u slučaju „Sijekovac“, te „Mrkonjićka grobnica“ .

– I svaki Srbin koji je počinio ratni zločin treba odgovarati, ali nema satisfakcije ako ne procesuirate predmete u kojima su Srbi nastradali – zaključio je Mektić.