Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić sa ministrom unutrašnjih poslova Francuske

sastanak-mektic-cazeneuve-2

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Republici Francuskoj gdje se danas sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Bernardom Cazeneuveom.

Glavne teme sastaka su bile globalne sigurnosne prijetnje i unaprijeđenje saradnje u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Ministri Mektić i Cazeneuve su razmotrili mjere koje se poduzimaju u prevenciji radikalizacije te je zaključeno da je neophodno nastaviti razmjenu informacija i iskustava u ovoj oblasti.

Ukazano je da značajan sigurnosni izazov za policije dvije države predstavlja ilegalna trgovina oružjem i trgovine ljudima. Dosadašnja saradnja BiH i Francuske kroz zajedničke istražne timove, ocijenjena je veoma uspješnom jer je rezultirala presjecanjem lanaca trgovine i hapšenjem više članova kriminalnih grupa u BiH i Francuskoj.

Zaključeno je da bi za nastavak uspješne saradnje veoma korisno bilo i uspostavljanje policijskog atašea u ambasadi BiH u Parizu.

Delegacija Ministarstva sigurnosti BiH posjetila je i Operativni štab za prevenciju terorizma (EMOPT) te Jedinicu za koordinaciju borbe protiv terorizma (UCLAT).