Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj "dženan memić"

Memić: Da li se ikada ikome desilo da Hitna stane da neko povrati

New Project – 2022-02-03T180132.632

Danas je o snimcima koji su izbrisani sa hotela “Crystal” govorio vještak Mihram Bešlija

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap” i ostali. Riječ je o predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži. Usljed povreda Dženan Memić je preminuo 15. februara 2016. godine.

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, kazao je kako se na današnjem ročištu čulo da je Dženan dovezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu neintubiran, što je bilo pogubno.

“Čuli smo da je Alisa bila svjesna i komunikativna. Zastrašujuće je koliko doktori šute. Pozivam sve građane BiH i svijeta da kažu da li se ikada ikome desilo da stane Hitna da neko povrati i da se taj doktor ne sjeća je li Alisa povratila ili nije. Doktorica Šejla neće da kaže da je Dženan dovezen u KCUS, a nije intubiran. To je pogubno, to je možda presudilo Dženanu. Što to nije rekla”, rekao je Memić.

Potom je naveo izjavu Emira Muhamedagića, policajca, koji je, kako Memić kaže, izjavio da je bio kod Admira kada su rekli da je riješena saobraćajna nesreća, i rekao mu “Admire haj plati kafe riješilo smo, saobraćajna nesreća”, a da je poslije obdukcije 16. februara došlo na krvne delikte da se radi o drugom krivičnom djelu.

Advokat Ermin Gačanović,koji zastupa optuženog Hasana Dupovca, obratio se danas Sudskom vijeću sa primjedbom na gostovanja na televizijama nakon svakog ročišta, a na kojima se “komentiraju i interpretiraju iskazi svjedoka iz sudnice i upućuju poruke budućim svjedocima.”

Iako advokat Gačanović nije imenovao Muriza Memića i advokata porodice Memić, Ifeta Ferageta, jasno je da je mislio na njihove medijske istupe.

Nakon ove primjedbe, predsjednik Sudskog vijeća Branko Perić je zamolio prisutne da se suzdrže od iznošenja detalja sa suđenja u medijima uz opasku između ostalog da nije “korektno iznositi dešavanja iz sudnice”, premda je ovo suđenje otvoreno za javnost, prati ga i veliki broj medija, a Muriz Memić i Ifet Feraget, u ovom predmetu i nisu strane u postupku.

“Advokatima smeta što ja pričam. Da ne pričam, bila bi potvrđena optužnica Dalide Burzić. Ja ću se obraćati i dalje, javnost treba da zna šta se radi. Neka se Ermin Gačanović obrati i kaže šta je pričao dok je bio tužilac. Govorio je da ovo nije saobraćajna nesreća, već da je bilo nešto drugo, a sada kao advokat priča drugačije”, rekao je Memić.

Danas je o snimcima koji su izbrisani sa hotela “Crystal” govorio vještak Mihram Bešlija. Memić ističe kako je i on ponovio da su snimci namjerno obrisani, a da će to potvrditi i drugo vještačenje jer nema snimaka samo iz perioda od 8. do 11. februara.

“Vidjeli ste kako se doktorica Šejla sjeća kada su pozvani i kada su došli, a onda puno bitnijih stvari se ne sjeća. Znamo da se kasno javilo za Dženana, da je kasno dovežen. Gledali su Dženana kako umire i nisu mu htjeli pomoći. U KCUS je došao neintubiran, a doktori i struka znaju šta to znači”, kazao je Memić.