Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EKOLOŠKA KATASTROFA

Protest u blizini kamenoloma i tvornice vapna u Kreševu: Ponavljamo, nećemo odustati

kresevo protest kresevski gradjanski pokret3

Ponavljamo da nećemo odustati – iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se rad kamenoloma i tvornice vapna u Kreševu ne dovede u okvire zakona

Kreševski građanski pokret je danas održao protest u blizini kamenoloma i tvornice vapna koje već godinama svojim nelegalnim radom ugrožavaju život i zdravlje građana.

Ovim protestom je preko 40 okupljenih mještana poslalo jasnu poruku prema Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da ispoštuje procedure izdavanja nove okolinske dozvole za tvornicu vapna, te održi javnu raspravu i omogući prisustvo svih zainteresovanih građana.

Podsjećaju, firmi BFS d.o.o. 20. februara ističe okolinska dozvola za tvornicu vapna, te je upućen zahtjev prema Ministarstvu okoliša i turizma FBIH za obnovu okolinske dozvole.

– Nakon što smo saznali da firmi BFS d.o.o. ističe okolinska dozvola za rad tvornice vapna u Kreševu, pokušali smo da zakažemo sastanak sa ministricom Editom Đapom. Nakon mnoštvo neuspjelih pokušaja, početkom ove
sedmice održan je sastanak gdje nam je rečeno da se okolinska dozvola za tvornicu vapna neće obnoviti već da će se pristupiti izradi nove okolinske dozvole, što uključuju izradu Studije uticaja te javnu raspravu. Ove proteste smo organizovali danas kako bismo pokazali da nećemo dozvoliti da se izda okolinska dozvola mimo zakonskih procedura ignorišući građane i njihove zahtjeve. Dosadašnji rad kamenoloma i tvornice vapna u Kreševu je nedopustiv i pozivamo sve nadležne da zaustave nelegalnosti jer će u suprotnom morati preuzeti odgovornost za ekološku katastrofu koja nam prijeti. U skladu sa tim smo i pokrenuli peticiju kojom pozivamo nadležne institucije da u okviru svojih ovlaštenja odreaguju na uočene nepravilnosti i zabrane rad kamenoloma i tvornice vapna dok ne ispuni sve potrebe uslove za rad tako da ne zagađuju okolinu i ne ugrožavaju zdravlje mještana – navode predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

Napominju da su mještani naselja Bjelovići u Kreševu organizovali proteste i blokadu puta i 2018. upravo zbog nelegalnog rada kamenoloma i krečnjare, ali kao rezultat tih protesta firma BFS D.O.O pokrenula je
prekršajni postupak uz naplatu štete protiv mještana koji su blokirali put.

– Da je strah građana opravdana potvrdila je i Rudarsko – geološka inspekcija Ministarstva Gospodarstva SBK koja je 2019. godine zabranila gospodarskom društvu BFS d.o.o. da vrši obavljanje rudarskih poslova na lokalitetima Rastovica i Krčevine do pribavljanja odobrenja za istraživanje i eksploataciju te ostala odobrenja propisana Zakonom o rudarstvu. Osim toga, Federalni vodni inspektor je nakon što je BFS d.o.o. neoliko puta prekršila njegovo Rješenje kojim se „zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina, krečnjaka i dolomita”, predao nadležnom Tužilaštvu čitav spis predmeta koji se tiču eventualnog onečišćenja okoliša i nepoštivanje upravnih mjera koje je izrekao Federalni vodni inspektor firmi BFS d.o.o. za rad tvornice vapna i kamenoloma u Kreševu – poručili su.

– Ponavljamo da nećemo odustati – iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se rad kamenoloma i tvornice vapna u Kreševu ne dovede u okvire zakona.